Handelingen

Leidschendam, Burgemeester Sweenslaan 5 - Jozef Opifex

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef Opifex
Genootschap: Koptisch-orthodoxe Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leidschendam-Voorburg
Plaats: Leidschendam
Adres: Burgemeester Sweenslaan 5
Postcode: 2262BN
Inventarisatienummer: 02562
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Leur, H.C. van de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532448

Geschiedenis

Gebouwd als R.K. kerk.

Buitengewoon belangrijke moderne kerk uit 1960, naar het ontwerp van H.C. van de Leur. Ronde kerkzaal met grote ramen aan de zuidzijde. Het dak wordt ondersteund door betonnen spanten die zich centreren in een lichtkoepel boven de plaats van het celebratiealtaar. Aan de oost- en noordzijde van de ronde kerkzaal is een lagere aanbouw, met open contact naar de kerkzaal: Bedoeld om de gelovigen plaats te laten nemen in het lichte gedeelte van de kerk (voorin) maar om tevens voldoende zitplaatsen te kunnen bieden bij grote drukte. Ingangspartij aan de oostzijde, met daar een dagkapel en doopvont. Het doopvont heeft een eigen lichtkoepel. Pastorie in gelijke stijl door dezelfde architect. Losstaande toren aan de zuidwestzijde van de kerk, met luidklok.

Sinds 2007 niet meer in gebruik als parochiekerk, intern verbouwd tot bezinningscentrum.

  • 2018 in gebruik genomen als Koptisch-Orthodoxe Kerk,
  • 2019 De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wees op 12 april 2019 de kerk Sint Jozef Opifex in Leidschendam aan als Rijksmonument.

Bericht uit 2005

In 1870 brandde café Het Eiland af. De eigenaar verkocht de ruïne en de grond er omheen. Het toenmalige R.K. kerkbestuur kocht grond en bouwval, sloopte de restanten en bouwde hier de R.K. H.H. Petrus en Pauluskerk. In 1880 was de kerk klaar. Dat is nu 125 jaar geleden. In de tweede week van september 2005 is er uitbundig feest gevierd. Van de drie R.K. kerken is er nu nog één in gebruik, de Petrus en Pauluskerk. De R.K. Jozef Opifexkerk uit 1963 is buiten gebruik en doet dienst als cultureel centrum en bezinningscentrum. En de Paus Johannes XXIII-kerk uit 1973 is juli 2007 aan de eredienst onttrokken en verkocht aan de Koreaanse kerk, die het interieur aan haar eredienst heeft aangepast en de kerk inmiddels in gebruik heeft genomen.

Afbeeldingen