Handelingen

Leeuwarden, Weideflora 142 - Oase

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oase
Genootschap: PKN Leeuwarden-Huizum-Oost
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Leeuwarden
Adres: Weideflora 142
Postcode: 8935GS
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in een uitbreidingswijk van het vroegere dorp Huizum. Sobere, maar architectonisch interessante, moderne kerk zonder toren. In 2016 is aandacht besteed aan het veertigjarig bestaan van deze kerk.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma van Vulpen in 1974 voor de Vredeskerk in Wezep. In 2002 is het orgel overgeplaatst naar de Oase in Leeuwarden.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 juni 2010.

De protestantse gemeente Leeuwarden-Huizum zal niet de Dorpskerk in Leeuwarden-Huizum, maar kerkbouw de Oase tot en met (in elk geval) 2014 gebruiken, naast de Kurioskerk. Dat is het voorgenomen besluit van de algemene kerkenraad van de gemeente. De kerkenraad gaat onderzoeken of de Dorpskerk kan worden ondergebracht in een stichting. Van de Kapel Pniël wordt na het definitieve besluit de huur opgezegd. Deze is eigendom van de Vereniging van Rechtzinnig Hervormden. In januari 2009 werd besloten dat naast de Kapel Pniël de Oase haar deuren diende te sluiten, en dat de Dorpskerk fors zou worden aangepast. Er moesten meer zitplaatsen in de monumentale kerk komen en de inrichting zou flexibeler worden gemaakt. „De Dorpskerk aanpassen bleek echter een heel lastige zaak”, licht voorzitter van de algemene kerkenraad Piet Beintema toe. Beintema, gemeenteadviseur binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is sinds mei 2009 waarnemend voorzitter in Leeuwarden-Huizum. Na de reorganisatie van de gemeente vorig voorjaar is onderzoek gedaan naar de gebouwen en naar de mogelijkheden van een sluitende begroting, vertelt hij. „Afgelopen winter zijn hierover rapporten verschenen. Op grond daarvan hebben we besloten om in elk geval tot en met 2014 door te gaan met zowel de Oase als de Kurioskerk. De Dorpskerk geheel aanpassen bleek een te lastige optie. Er zou aan de buitenkant een gebouw bij moeten komen om het gebouw functioneel te maken. Bovendien staat er op 100 meter afstand van de Dorpskerk een wijkverenigingsgebouw.” Wel worden er de komende tijd toiletten aangebracht in de Dorpskerk, zodat het gebouw beter te verhuren is. „De bedoeling is dat de kerk blijft bestaan, maar buiten de exploitatie van de gemeente om”, aldus Beintema. De Huizumer gemeente is inmiddels van vier naar twee wijkgemeenten gegaan, met elk één predikant. Grens is de Oostergoweg. Huizum-West heeft een „confessioneel-evangelisch” profiel, Huizum-Oost een „diaconaal-liturgisch” profiel. De algemene kerkenraad gaat beleid ontwikkelen met betrekking tot het vermogen en gaat naar samenwerking zoeken met de protestantse gemeente (in wording) Leeuwarden. „Er komt waarschijnlijk een moment dat het gebruik van de Oase en de Kurioskerk niet langer verantwoord is”, aldus het besluitsvoorstel. Als dat zo is, blijft de Kurioskerk in gebruik. „We doen er alles aan om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen, liever nog het te vermijden.” De plannen van de algemene kerkenraad zijn nu in brede bespreking. „In september en oktober praten we verder met de gemeente en in het najaar willen we een definitief besluit nemen”, zegt Beintema. In de loop van volgend jaar gaan de Adelaarkerk, de Fenix, de Koepelkerk en de Pelikaankerk in Leeuwarden dicht. De zeven wijkgemeenten gaan verder met de Grote Kerk, de Schakel en de Open Hof.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur