Handelingen

Leeuwarden, De Jokse 17 - Adelaarkerk (1972 - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adelaarkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Leeuwarden
Adres: De Jokse 17
Postcode: 8918GL
Inventarisatienummer: 09218
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: Steen, G.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Zeer interessante moderne kerk, zowel exterieur als interieur.

Sinds 1986, toen de (verderop naar het westen gesitueerde) Ned. Hervormde Kerk "De Regenboog" als kerk werd gesloten, in gebruik als SOW kerk, later PKN. Laatste viering zondag 20 mei 2012.

9-6-2010 De Koepelkerk, Pelikaankerk, Fenix en Adelaarkerk in Leeuwarden sluiten in 2011 hun deuren. De eerste twee kerken hebben een monumentale status. Drie kerken blijven over: de Grote of Jacobijnerkerk, de Schakel in Camminghaburen en de Open Hof. De kerken in Leeuwarden moeten dicht vanwege dalende inkomsten en ledentallen. De kerkelijke gemeente telt rond de 6500 leden. Jaarlijks loopt dat aantal met 2 à 3 procent terug, overeenkomstig de landelijke trend in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Al in 2008 werd besloten enkele kerken af te stoten. De te sluiten kerken gaan in de verkoop.

  • 2021 Na enkele verkooptransacties, waarbij plannen tot verbouwing, is/wordt de Adelaarkerk alsnog gesloopt.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt (Deest). Adviseur is Piet Post.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gemshoorn 2' - Sesquialter 2 sterk - Mixtuur 1⅓' 4 sterk.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Prestant 2' - Quartaan 1⅓'-1' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 februari 2011

De beroepszaak inzake het sluiten van kerken in Leeuwarden wordt op 30 juni behandeld door het hoogste landelijke beroepscollege van de Protestantse Kerk. Dat heeft voorzitter Henk Drewel van de algemene kerkenraad (AK) van de protestantse gemeente Leeuwarden desgevraagd meegedeeld.

Het generaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen in de Protestantse Kerk in Nederland gaat op die datum beide partijen horen in een hoorzitting. De AK is in beroep gegaan tegen het vernietigen van een kerkenraadsbesluit dat de Pelikaankerk, de Koepelkerk, de Adelaarkerk en de Fenix moeten worden afgestoten. Een groep bezwaarden kreeg vorig jaar bij een regionaal beroepscollege gelijk dat het besluit niet zorgvuldig was genomen.

Wanneer er een uitspraak komt is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het college. Over een grote zaak wordt soms meerdere keren vergaderd. De uitspraak van het landelijk college is bindend. „Als alles opnieuw moet, zijn we maximaal 2,5 jaar verder”, aldus Drewel. Zolang de zaak onder de kerkelijke rechter is, worden er geen inhoudelijke uitspraken gedaan. Wel worden kerkleden geïnformeerd over de lopende procesgang via kerkblad Geandewei.

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2012

Adelaarkerk en Fenix in Leeuwarden sluiten zondag 20 mei 2012

LEEUWARDEN – De Adelaarkerk in Leeuwarden gaat de deuren sluiten. Op zondag 20 mei 2012 houdt de protestantse wijkgemeente Adelaar-Regenboog de laatste dienst in de kerk. Ook de Fenixkerk zal dan sluiten.

  • Uit Leeuwarder Courant,

Afbeeldingen