Handelingen

Leerdam, Westwal 29a - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Westwal 29a
Postcode: 4141AP
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Egberts, D.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in Leerdam-West. Interessante moderne kerk.

Uitgebreid in 1998.

Ook in gebruik door de Pinkstergemeente Levend Water.

In de media

Uit Kontakt Leerdam, 8 oktober 2013

Bethelkerk mikt op duurzame energie

LEERDAM • De Bethelkerk in Leerdam gaat voor duurzame energieopwekking. Onlangs is het dak van de Bethelkerk ingrijpend vernieuwd. Het college van kerkrentmeesters heeft deze vernieuwing gecombineerd met het plaatsen van zonnepanelen. Het onderzoek naar de mogelijkheden daarvan wees uit dat het dak, waarop de panelen waren gepland, keurig op het zuiden ligt met een goede hellingshoek. Berekeningen laten zien dat de kerk daarmee het jaarlijkse energieverbruik zelf kan opwekken. Het college van kerkrentmeesters hoopt met een actie binnen de eigen kerkelijke gemeente de investering binnen ongeveer acht jaar terug te verdienen.                                                      

Kruis

Eind september zijn de panelen opgeleverd. Het zijn er 39 geworden. Ze zijn aangebracht in de vorm van een kruis. Vanaf het parkeerterrein op het Oranjeplein is het kruis goed zichtbaar. De Bethelkerk is het eerste kerkgebouw in Leerdam dat van zonnepanelen is voorzien. De gereformeerde Bethelkerk werkt in federatief verband samen met de hervormde wijkgemeente Noord onder de naam ‘Kerk aan de Linge’. Sinds vorige week bestaat er binnen Kerk aan de Linge een speciale werkgroep duurzaamheid. Deze uit zes leden bestaande groep gaat binnen de kerk actief aan de slag met het onderwerp duurzaamheid. Welke concrete acties daaruit zullen voortvloeien is op dit moment nog niet bekend. De werkgroep zal zich vooral richten op bewustwording en het zoeken van draagvlak voor laagdrempelige activiteiten.

Orgel

Het orgel is in 1962 gebouwd door de firma B. Pels & Zoon (Alkmaar) voor de kapel van de Sint Maartenskliniek te Ubbergen. In 1994 plaatst de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) het over naar Leerdam, wijzigt de dispositie enigszins en intoneert het orgel opnieuw.

Dispositie:

  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Blokfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Positief, in zwelkast (manuaal 2): Tolkaan 8' - Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' (1994) - Sifflet 2' - Sesquialter 2⅓' 2 sterk, vanaf c (1994) - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gemshoorn 8' - Trompet 8' (1994).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Positief aan Pedaal - Positief aan Hoofdwerk.
  • Speelhulpen: 2 vrije combinaties.
  • Mechanische speeltractuur en elektrische registertractuur (sleepladen). Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur