Handelingen

Leerdam, Europaplein 1 - Pauluskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pauluskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Leerdam
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Europaplein 1
Postcode: 4142CC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren.

Kerk van de Hervormde Wijkgemeente West, die een Gereformeerde Bond modaliteit heeft.

1960. De bouw van de Pauluskerk. Bron: website hervormdleerdam.nl.

In de naoorlogse periode breidde Leerdam sterk uit in de wijk Leerdam-West. Sinds de zestiger jaren werden daar ook kerkdiensten gehouden; en wel in gebouw Rehoboth aan de Tiendweg. Dit gebouw werd echter gaandeweg te klein voor de gemeente, waarop men bouwplannen maakte voor een nieuwe kerk in West. De kerk werd geplaatst aan het Europaplein, waar het – aan het eind van de Joost de Jongestraat – een dominerende plaats kreeg; mede omdat zijn toren al van verre zichtbaar is. De bouw werd uitgevoerd door de firma Schuite & De Graaf. Het gebouw, dat plaats biedt aan 600 personen, is ontworpen als een rechthoek, met als hoofdgedeelte het eigenlijke kerkgebouw, waarachter zich enkele nevenruimten bevinden. De eerste steen werd gelegd op 6 februari 1960, terwijl de officiële opening plaatsvond op 26 januari 1961. De voorganger in de dienst bij de opening was de toenmalige wijkpredikant ds. K. Ooms. Zijn preek ging over 'de wonderbare visvangst' uit Lukas 5. Deze tekstkeuze had te maken met de afbeelding van de wonderbare visvangst op de noordmuur van de kerk. In 1988 werden de nevenruimten grondig verbouwd en uitgebreid. Hierbij werd ook de grote 'Rehobothzaal' gerealiseerd (die de afbeelding van de wonderbare visvangst nu op de binnenmuur heeft staan). Deze ruimten bieden nu alle mogelijkheden voor de diverse vormen van het kerkelijk jeugdwerk; en worden ook zeer regelmatig verhuurd aan derden.

Orgels

In 1960-1961 bouwt de firma J. Reil (Heerde) een orgel voor deze kerk, dat op een balkon aan de linkerzijde van het liturgisch centrum wordt geplaatst. Dit orgel doet dienst tot 1999.

Het huidige orgel is in 1959 gebouwd door de firma Willem van Leeuwen Gzn. (Leiderdorp) voor de hervormde kerk te Rilland-Bath. In 1999 plaatst de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) het over naar Leerdam en intoneert het opnieuw. Het is op een balkon boven de hoofdingang van de kerk geplaatst.

Dispositie:

  • Hoofdwerk (manuaal 2): Praestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Praestant 4' - Roerfluit 4' - Gemshoorn 2' - Quint 1⅓' - Scherp 1' 4 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Praestant 8' (transm.) - Fagot 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen