Handelingen

Leegkerk, Leegeweg 38 - Kerk Leegkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Leegkerk
Adres: Leegeweg 38
Postcode: 9746 TC
Sonneveld-index: 00980 00981
Jaar ingebruikname:
Architect: awg architecten (2012)
Huidige bestemming: Diverse gebruikers
Monument status: Rijksmonument 18755Geschiedenis

Voormalige Ned. Hervormde kerk.Daarna in gebruik als Vrijzinnig Hervormde Kerk van het nabij gelegen Hoogkerk. In 1970 is de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Dankzij Europese subsidiegelden is de kerk ingericht als pleisterplaats voor voorbijgangers. Maar de ruimte kan ook gehuurd worden voor symposia, als trouwlocatie, enz. Het ontwerp van de multifunctionele ruimte is van de hand van het Antwerpse architectenbureau AWG Architecten, onder leiding van Jan Verrelst.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Bakstenen kerkgebouw bestaande uit in aanleg nog wel 13e eeuws schip en vijfzijdig gesloten gotisch koor. In het koor piscinais en sacramentsnis. Mooie preekstoel uit 1647, doopbekken op ijzeren standaard, 17e en 18e eeuwse zerken. Scheidingsmuur tussen schip en koor met smalle halfrond gesloten doorgang; daarboven een 10-gebodenbord met gesneden klauwstukken. In het sierlijke klokkenkoepeltje klok van J. Waghevens uit 1554, diam. 79,3 cm.

Het orgel

Er stond een kistorgel in de kerk, gebouwd door Avia Orgelbouw in 1978. Het orgel is niet meer aanwezig anno 2015.

In de media

  • Uit De Erfgoedstem d.d. 22 juni 2013

De winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2013 zijn bekend. De kerk van Leegkerk, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werd in de categorie herbestemming de winnaar van de publieksprijs. Deze kerk werd onlangs grondig verbouwd door awg architecten uit Antwerpen. Met bijna 40% van de stemmen was de kerk de grote favoriet voor de publieksjury. In 1988 heeft AWG architecten grote faam gekregen met een inpassingsproject van woningen aan de Mariaplaats in Utrecht. De historische structuur en beleving van een middeleeuws kloosterterrein hebben zij hier als uitgangspunt gekozen.

Dit jaar kon voor het eerst gestemd worden in twee categorieën: nieuwbouw en herbestemming. De Grote Groninger Gebouwenenquête is een traditioneel onderdeel van de jaarlijkse Dag van de Architectuur in Groningen. De Bond Nederlandse Architecten (BNA) is in Nederland initiatiefnemer van de Dag van de Architectuur.

De kerk in Leegkerk is al jaren een gewilde plek voor concerten en feesten en verkeerde in goede bouwkundige staat. Wel was er grote behoefte aan betere faciliteiten voor multifunctioneel gebruik. Jan Verrelst van AWG architecten, mede verantwoordelijk voor het ontwerp van de oostwand in Groningen, heeft met dat doel een ‘gouden blok’ ontworpen van zes bij zes bij zes meter. Binnen in het blok is ruimte voor een pantry, toiletten en opslag. Het blok heeft een trap; bovenop het blok wordt op termijn een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de kerk en het gebied. Ook ontwierp AWG architecten de draaibare deurkasten waarmee schip en koor van elkaar gescheiden kunnen worden en bergruimte ontstaat. In april 2013 werd de verbouwde kerk feestelijk in gebruik genomen. De kerk van Leegkerk wordt verhuurd door Bijzondere Locaties Groningen voor onder andere vergaderingen, brainstormsessies, concerten, bruiloften en partijen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur voor 2012

Interieur na 2012