Handelingen

Laren (G), Dorpsstraat 2 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Laren (Gld)
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Laren (G)
Adres: Dorpsstraat 2
Postcode: 7245AK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1835
Architect: Zalingen, B. van
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 25931

Geschiedenis

De kerk is in 1835 gebouwd als opvolger van de toenmalige kapel die iets verderop aan de Kloosterweg heeft gestaan.

De kerk is één van de zes overgebleven Waterstaatskerken in Oost-Gelderland.

In 1945 is de kerk door oorlogsgeweld zwaar beschadigd, in de jaren daarop hersteld en in 1949 weer in gebruik genomen. Bij het herstel zijn ingrijpende wijzigingen aan het uiterlijk en de indeling aangebracht. Gietijzeren spitsboogramen werden vervangen door de huidige ronde ramen. Ingangen werden verplaatst waardoor het inwendige van de kerk in een zaalkerk. met het liturgisch centrum aan de oostzijde, kon worden veranderd. Op deze plaats was voorheen een ingang.

In 2006 heeft weer een ingrijpende herinrichting plaatsgevonden. De kerkbanken zijn verwijderd en het liturgisch centrum is verplaatst naar de plaats waar het zich oorspronkelijk bevond, aan de zuidzijde van de kerk.

Rondom dit centrum zijn nu stoelen geplaatst, zoals voor 1945 ook banken stonden. Dit maakte het mogelijk de ingang aan de oostzijde weer te herstellen. Door deze ingrijpende wijzigingen is het mogelijk de kerk voor meerdere, onder andere culturele, doelen te gebruiken.

Het liturgische meubilair van de kerk is door een Larense schrijnwerker gemaakt, bijna geheel van één enorme beukenboom, afkomstig van het Larense landgoed Verwolde. Aan de zuidwestzijde van de kerk is een stiltecentrum gecreëerd dat bij een verder gesloten kerk toegankelijk is.

Het orgel van de kerk dateert uit begin jaren '80 van de 20ste eeuw. (Bron ANWB)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Oorspronkelijk hervormde KERK. Neoclassicistische "Waterstaatskerk" (1835), gerestaureerd 1947. Gebosseerde, bakstenen gevel met natuurstenen Dorische pilasters, bekroond door een houten trigliefenlijst en fronton. Houten zeskantig koepeltorentje.

Orgel

Het orgel is in 1983 gebouwd door de firma Alfred Führer GmbH te Wilhelmshaven (Duitsland).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadeen 16' - Praestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk - Cornet 8' 5 sterk, vanaf f - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Praestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' (uit Sesquialter) - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Woudfluit 2' - Scherp ⅔' 3 sterk - Dulciaan 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Praestant 8' - Octaaf 4' - Trompet 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Temperatuur: gemodificeerd Werckmeister. Winddruk: 78 mm. WK.

Het Führer-orgel verving een instrument van Leichel uit 1870, dat in 1984 een nieuwe bestemming kreeg in de Hervormde Kerk te Ommeren [[1]].

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 juli 2009

Renovatie kerk Laren.

Tot net na de bouwvakantie staat een gedeelte van het protestantse kerkgebouw in het Gelderse Laren in de steigers. Enkele balken van het kerktorentje moeten worden vervangen. In het afgelopen jaar is de kerk tevens met een doorgang verbonden aan wijk­centrum Kulturhus Het Kruispunt. De kerk zelf werd opnieuw geverfd en het dak werd deels voorzien van nieuwe pannen. De kosten komen voor rekening van de Monumentenwacht, de kerk en de stichting Vrienden van de Dorpskerk.

De kerk telt 1800 leden en doopleden. Predikant is ds. H. van Solkema. Zijn illustere voorganger, van 1923 tot 1945, was ds. O. Noordmans, een van de grote theologen in Nederland in de twintigste eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur