Handelingen

Lage Vuursche, Kloosterlaan 29 - Kapel Klooster St. Elisabeth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Klooster St. Elisabeth
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Baarn
Plaats: Lage Vuursche
Adres: Kloosterlaan 29
Postcode: 3749AJ
Inventarisatienummer: 14854
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Ooijen, M.H.W.J. van
Huidige bestemming: kapel
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kapel Klooster St. Elisabeth van de Zusters van Onze Lieve Vrouw te Amersfoort. Mooi complex. Late neogotische kapel met dakruiter en belangrijke glas-in-lood ramen. De kapel zelf is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het complex is sinds 1983 R.K. verpleeghuis.

  • 2021 - Het Baarnse college van burgemeester & wethouders wil dat de Sint Elisabethkapel aan de Kloosterlaan in Lage Vuursche een gemeentelijk monument blijft. Fractievoorzitter Rik van Hardeveld maakt zich zorgen om de kapel en het naastgelegen klooster, dat half is afgebroken en al zo’n twee jaar in dezelfde staat verkeert. Van Hardeveld noemt het een welstandsexces nadat in 2019 een sloopstop is opgelegd omdat monumentale delen van het pand werden gesloopt.
  • 2022 - De nieuwe bestemming van het Sint Elisabeth klooster in Lage Vuursche is bekend. Het deels vervallen pand wordt ‘ver-nieuwbouwd’ tot twee wooneenheden voor mensen met geheugenproblemen. Het traditionele uiterlijk van het klooster blijft behouden. Het terrein van het voormalige katholieke klooster ligt al jaren verlaten te wachten op een nieuwe bestemming. Er waren meerdere geïnteresseerde partijen die het unieke pand wilden herontwikkelen en exploiteren. In 2023 moet het oude klooster zijn verbouwd tot zorgwoningen.
  • 2023 - De sloop van het klooster in Lage Vuursche vordert gestaag, na drie jaar te hebben stilgelegen. De sloop was ruim drie jaar geleden door de gemeente Baarn stopgezet omdat de monumentale kapel ook dreigde te worden gesloopt. Op de plek die leegkomt, worden twee filialen van De Herbergier gebouwd. Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor zestien mensen met dementie. In Lage Vuursche worden 32 mensen gehuisvest.

Geschiedenis vervolg

De Sint Elisabethkapel is een katholieke kapel aan de Kloosterlaan 29 van Lage Vuursche in de provincie Utrecht. De kloosterkapel is ontworpen door architect Van Ooijen (1893-1953), die in 1930 ook de aula van de katholieke universiteit van Nijmegen liet bouwen. De Elisabethkapel hoorde vroeger bij het klooster in Lage Vuursche en is sinds 1993 onderdeel van het verpleeghuis Sint Elisabeth met de stichting Beukenstein als overkoepelende organisatie. De naamgeefster Sint Elisabeth is niet alleen de naam van de jonkvrouw, maar ook van de heilig verklaarde Elisabeth van Thüringen, de patrones van de charitas.

Klooster

De kapel bevindt zich rechts van het hoofdgebouw. Het klooster werd in 1927 gesticht voor de Congregatie van Onze Lieve Vrouw in Amersfoort. Twee jaar eerder had deze stichting een stuk grond aangeboden gekregen van jonkvrouw F.M. Bosch van Drakenstein. Voorwaarde was wel dat er een kapel moest worden gesticht. Op de gevelsteen staat te lezen dat dit ter ere van de heilige maagd Maria was:Deze kapel met klooster is gesticht op initiatief van jonkvrouw Elisabeth F.M. Bosch van Drakenstein in het jaar O.H. 1927. Het portret van de weldoenster hangt nog in de gang. Op de verdieping waren de cellen van de zusters. Het klokkentorentje op de kapel heeft een afgeplatte kegelvorm. De paraboolvorm van de inpandige portiek van het hoofdgebouw komt terug in de ingang van de kapel en in de kapelvensters. De klok werd na de bouw vier maal per dag geluid met een touw, tegenwoordig gaat dit elektrisch.

Sanatorium

In 1938 werd er een sanatorium bij gebouwd voor de behandeling van de nonnen die aan tuberculose leden. Om de genezing te bevorderen werden er draaibare tbc-huisjes geplaatst. Zo konden de patiënten in de zon en uit de wind worden gedraaid en konden zo lang buiten zijn. In 1978 wordt het klooster omgebouwd tot verpleeghuis. Ook inwoners van Lage Vuursche konden in het klooster terecht voor medische hulp. Op het terrein bevindt zich een "Lourdesgrot" met het beeld van de Heilige Bernadette. Ook in de glas-in-loodramen van de kapel is Bernadette te zien.

Begraafplaats

Achter het complex bevindt zich de begraafplaats. Naast kloosterbewoners werden hier ook rectoren en weldoeners begraven. Petrus Antonius Nierman, emeritus-bisschop van Groningen bracht zijn emeritaat door in het Sint-Elisabethklooster. Hij werd hier in eerste instantie ook begraven, maar werd in 1988 herbegraven op het R.K. Kerkhof in de stad Groningen.

Externe links

Afbeeldingen

  • Op zoek naar afbeeldingen.