Handelingen

Krabbendijke, Johan Willem Frisostraat 1 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Krabbendijke
Adres: Johan Willem Frisostraat 1
Postcode: 4413CA
Inventarisatienummer: 06580
Jaar ingebruikname: 1929
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Ter vervanging van het voormalig kerkgebouw

Grote kerk met dakruiter. Vroeg voorbeeld van een "refodome".

De huidige kerk van de Gereformeerde Gemeente dateert van 1929-1930. In 1937 plaatste de firma Spiering uit Dordrecht een orgel.

In 2009-2010 heeft een flinke restauratie en renovatie plaats gevonden. Aan de voorzijde is een stuk aangebouwd om ruimte te creëren voor een garderobe en toiletten. In de kerkzaal is een nieuwe vloer met vloerverwarming aangebracht. Ook kwam er een nieuw liturgisch centrum. Het aantal zitplaatsen is uitgebreid naar 1362. De heringebruikname vond plaats op donderdag 20 mei 2010. In het voorjaar van 2011 is ook een nieuw orgel geplaatst. De firma Kaat & Tijhuis te Kampen bouwde dit nieuwe orgel.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 17 februari 2009.

De gereformeerde gemeente te Krabbendijke gaat haar kerkgebouw grondig renoveren. De entreepartijen met hal, garderobe en toiletten worden aanzienlijk vergroot. De vloer in de kerkzaal, de kerkbanken, de kansel en het orgel worden vernieuwd en uit veiligheidsoogpunt worden de galerijen uitgerust met vluchttrappen.

Verder wordt gekeken naar uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. De kerkelijke gemeente is daarvoor in gesprek met de burgerlijke gemeente, die bij de herontwikkeling van het aangrenzende voormalige terrein-Kelders rekening houdt met de aanleg van een parkeerterrein. Op deze wijze kan de parkeerdruk in de Johan Willem Frisostraat en omliggende straten worden teruggedrongen.

De kosten voor de renovatie van het kerkgebouw zijn geraamd op 2,7 miljoen euro. De gemeente probeert door de inzet van vrijwilligers de kosten te drukken. Naar verwachting begint de verbouwing in augustus. De kerkdiensten zullen dan tijdelijk in een loods op bedrijventerrein Oostpolder plaatsvinden.

De gereformeerde gemeente te Krabbendijke telt ruim 2000 leden en doopleden. Het aantal zitplaatsen in het kerkgebouw blijft na de renovatie vrijwel gelijk.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 18 mei 2010.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Krabbendijke is uitgebreid. Donderdagavond zal het weer in gebruik worden genomen. Tijdens deze dienst zal ds. G. Hoogerland uit Kruiningen voorgaan.

Het uit 1930 daterende kerkgebouw is aan de voorkant uitgebreid met een entree, garderobe en toiletten. Verder is er in de kerkzaal een nieuwe vloer met vloerverwarming aangebracht, is de westelijke galerij vervangen en uitgebreid en zijn alle banken en het complete liturgische centrum vernieuwd, evenals de plafonds onder de galerijen. Daarnaast is het gebouw voorzien van een nieuw luchtbehandelingssysteem en is de verlichting aangepast. In verband met de veiligheid zijn de galerijen voorzien van vluchttrappen. Het aantal vaste zitplaatsen is met 48 uitgebreid tot 1362. De firma Kaat & Tijhuis te Kampen heeft opdracht gekregen voor de bouw van een nieuw orgel. In het voorjaar van 2011 moet dat gereed zijn.

De bouwkosten (inclusief een nieuw orgel) bedroegen 2,8 miljoen euro. Tijdens de verbouwing zijn de diensten gedurende bijna elf maanden in een loods op een bedrijventerrein gehouden.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 19 april 2011.

De gereformeerde gemeente van Krabbendijke neemt naar verwachting eind van dit jaar haar nieuwe orgel in gebruik. Het instrument wordt gemaakt door Kaat en Tijhuis Orgelmakers in Kampen.

Vorig jaar mei nam de Zeeuwse gemeente haar uitgebreide kerk weer in gebruik. Het gebouw werd onder andere uitgebreid met 48 zitplaatsen, de kerkzaal kreeg een nieuwe vloer met vloerverwarming, de westelijke galerij is vervangen en uitgebreid, alle banken en het complete liturgische centrum zijn vernieuwd. Voor een nieuw orgel werd de opdracht gegeven aan de Kampense orgelbouwer.

Deze werkt aan een tweeklaviers instrument met dertig stemmen. De dispositie sluit aan bij het ontwerp en het hoofddoel van dit instrument, namelijk de begeleiding van de gemeentezang, aldus de orgelmakers. „Wij willen graag een eerlijk orgel bouwen. Wat u ziet, wilt u ook horen.” Ook de uitstraling is passend: ronde torens, rijk lijstwerk, frontpijpen met een hoog tingehalte, omzoomd met sierlijk snijwerk. De orgelkas zal aansluiten bij de door de orgelmakers vervaardigde balustrade. De klaviatuur wordt ingebouwd aan de rechterzijde van de orgelkas. Verschillende onderdelen van het orgel worden gemaakt naar het voorbeeld van de 19e-eeuwse orgelbouwer Van Dam.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 10 oktober 2011.

Het was zondag 175 jaar geleden dat de gereformeerde gemeente van Krabbendijke werd geïnstitueerd. Op 24 juli 1836 kwamen de eerste mensen bijeen in de werkplaats van wagenmaker Pieter Kasse. Later kwam men samen in een landbouwschuur van Jacobus Weststrate in de buurtschap Gawege. Op 9 oktober 1836 bevestigde ds. H. J. Budding uit Biggekerke daar de eerste ambtsdragers.

In 1851 verrees er aan de Dorpsstraat een eenvoudig schuurkerkje. In 1890 kreeg de gemeente voor het eerst een eigen voorganger in de persoon van oefenaar L. Boone. In verband met de grote toeloop moest het kerkgebouw meerdere malen worden uitgebreid.

In 1907 voegde de gemeente zich bij de Gereformeerde Gemeenten. In de beginjaren werd de gemeente gediend door oefenaar M. Remijn en door ds. M. Hofman. Andere voorgangers waren ds. J. van den Berg, ds. J.B. Bel, ds. W. Suijker, ds. W. Hage, ds. A. Hoogerland, ds. J. de Pater en ds. A. Verschuure.

Het huidige kerkgebouw aan de J.W. Frisostraat dateert uit 1929. Deze kerk werd sindsdien meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Binnenkort neemt de gemeente een nieuw orgel, gebouwd door de firma Kaat & Tijhuis te Kampen, in gebruik. De gemeente telt nu meer dan 2000 leden en doopleden.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur