Handelingen

Kootwijkerbroek, Walhuisweg - Gereformeerde Gemeenten in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Kootwijkerbroek
Adres: Walhuisweg
Postcode: 3774TJ
Sonneveld-index: --
Jaar ingebruikname: in aanbouw
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN) te Barneveld heeft in 2021 de burgerlijke gemeente Barneveld een eerste schetsontwerp voorgelegd voor de bouw van een nieuw kerkgebouw in Kootwijkerbroek. De GGiN te Barneveld nam in 2008 De Hoeksteen in gebruik. Barneveld, Vellerselaan 1 - De Hoeksteen. Het kerkgebouw aan de Vellerselaan, dat 2500 zitplaatsen telt, is te klein. Vóór de coronacrisis moesten er elke zondag twee zalen bijgetrokken worden, zodat de ongeveer 2750 aanwezigen een plaats konden krijgen. Verdere uitbreiding is geen optie, dan zou het kerkgebouw en de gemeente te groot worden. Een commissie heeft onderzocht waar een nieuwe kerk het beste zou passen. Uiteindelijk is het Kootwijkerbroek geworden, omdat daar veel leden van de kerkelijke gemeente wonen. Een overgrote meerderheid van de leden is daar op een ledenvergadering in 2020 mee akkoord gegaan. De bouw van het kerkgebouw is gepland aan de Walhuisweg, dichtbij de molen. Er is een terrein aangekocht van bijna één hectare. Het is groot genoeg voor een kerkgebouw, een parkeerterrein en eventueel een pastorie. De bouwcommissie is naar verschillende nieuwe kerken wezen kijken, onder andere in Leerdam en Kruiningen, en heeft meerdere architecten gevraagd een schetsontwerp te maken. De kerkenraad heeft gekozen voor het ontwerp van architect Born uit Middelharnis. Het toont een traditioneel kerkgebouw met een toren van ongeveer 16 meter hoog. De kerkzaal biedt plaats aan 750 mensen. Er komt, voor een eventuele groei, een galerij met ongeveer 400 zitplaatsen. Daarnaast komen er zalen in de kelder en één zaal op de begane grond. Het is de bedoeling dat er een zelfstandige gemeente in Kootwijkerbroek komt. De leden van de Barneveldse gemeente uit het voedingsgebied kunnen zelf kiezen of ze naar Kootwijkerbroek willen gaan of bij Barneveld willen blijven horen. Tot nu toe zijn er ongeveer 725 mensen aangemeld. Inmiddels is het schetsontwerp aangepast, en siert er geen grote toren meer het kerkgebouw.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 5 september 2014

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld kampt met ruimtegebrek. Dat zegt koster Wouter Hazeleger in de Barneveldse Krant. Het gebouw heeft 2550 zitplaatsen –het op één na grootste kerkgebouw van Nederland– en is in 2008 opgeleverd. De gemeente heeft inmiddels 3500 leden. Hazeleger: „Dat aantal hadden we pas in 2030 verwacht te bereiken”. De kerkenraad denkt momenteel na over een oplossing, aldus Hazeleger. Twee oplossingen lijken het meest voor de hand te liggen: het gebouw uitbreiden of het oprichten van een satellietgemeente.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 11 september 2020
Leden ggiN Barneveld akkoord met bouw kerk Kootwijkerbroek

Een „overgrote meerderheid” van de leden van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Barneveld is maandag akkoord gegaan met de bouw van een nieuw kerkgebouw in Kootwijkerbroek. Dat meldde scriba H. Morren donderdag. Het kerkgebouw moet komen aan de Walhuisweg ten noordoosten van nummer 4. Het gebouw moet plaats geven aan tenminste 500 mensen. De bouw is nodig vanwege de groei van het aantal leden van de ggiN Barneveld. De burgerlijke gemeente is in principe bereid om mee te werken aan het verzoek om de bouw van een kerk en een pastorie mogelijk te maken. Het geldende bestemmingsplan zal hiervoor moeten worden herzien, zo blijkt uit de besluitenlijst van het college van B en W van 1 september. Een bouwcommissie gaat nu aan de slag met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe kerk in Kootwijkerbroek. Zo zullen er onder andere gesprekken plaatsvinden met omwonenden en belanghebbenden in de directe omgeving van de beoogde locatie. De grond is al in het bezit van de kerkelijke gemeente.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad Redactie muziek d.d. 13 december 2021

De kerk die voor de nieuwe gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Kootwijkerbroek wordt gebouwd, krijgt een Van Damorgel.

Dat meldde het kerkblad van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld afgelopen 11 november.

De kerk van de ggiN van Barneveld wordt te klein, zodat het kerkverband een nieuwe kerk in Kootwijkerbroek gaat bouwen. De bouw daarvan moet begin volgend jaar beginnen. De kerkzaal biedt straks plaats aan 750 mensen. Er komt, voor een eventuele groei, een galerij met ongeveer 400 zitplaatsen.

De gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Barneveld heeft de burgerlijke gemeente Barneveld een eerste schetsontwerp voorgelegd voor de bouw van een nieuwe kerk in Kootwijkerbroek.

De bouwcommissie meldt nu dat voor het nieuwe gebouw in Kootwijkerbroek het tweeklaviers Van Damorgel uit 1905 (23 stemmen) uit de Zilverstraatkerk in Franeker is aangekocht. In deze kerk werd eind 2015 de laatste dienst gehouden. Het binnenwerk van het instrument uit Franeker wordt geplaatst in de historische kas van een ander Van Damorgel, namelijk van het instrument dat Van Dam in 1872 in de hervormde kerk aan de Fok in Heerenveen realiseerde.

Orgelmaker Ide Boogaard uit Rijssen zal het binnenwerk uit Franeker na aanpassing en uitbreiding in de historische kas uit Heerenveen opbouwen in de nieuwe kerk van Kootwijkerbroek.

Afbeeldingen

Impressie / schetsen van het nieuwe kerkgebouw.

Exterieur