Handelingen

Kockengen, Kerkplein 9 - Hervomde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN - Hervormde gemeente Kockengen
Provincie: Utrecht
Gemeente: Stichtse Vecht
Plaats: Kockengen
Adres: Kerkplein 9
Postcode: 3628AE
Inventarisatienummer: 04092
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 23691

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Verving houten kerk, toren 1635.

  • 2016 De kerk wordt gerenoveerd door Voegbedrijf Heldoorn uit IJsselmuiden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige bakstenen kruiskerk, 15e eeuw. Tweeklaviers orgel, in 1884 gemaakt door J.F. Witte voor de Oud-Katholieke Kerk te Utrecht. In 1968 gerestaureerd en overgeplaatst naar Kockengen. Mechanisch torenuurwerk met elektrische opwinding.

Toren

Toren der N.H. Kerk. Toren in 1635 hersteld; houten welving. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding.

Orgel

Op vrijdag 12 december 214 is het Witte-orgel in gebruik genomen na een restauratie. Orgelmaker Henk van Eeken te Herwijnen voerde niet alleen technisch herstel uit ook de oorpronkelijke samenhang in dispositie en klank werd hersteld. Het orgel van de Hervormde Kerk in Kockengen is in 1884 gebouwd voor de Oud-Katholieke Schuilkerk van de H. Gertrudis ‘in de Driehoek’ te Utrecht. Bouwer was de Utrechtse orgelmaker Johan Frederik Witte, firma J. Bätz & Co. Het verving een ouder orgel waarover weinig bekend is.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 maart 2011.

In het Utrechtse Kockengen is maandag een begin gemaakt met de restauratie van de hervormde kerk. De totale kosten van de restauratie bedragen 550.000 euro. Ouderling-kerkrentmeester W. van Steijn deelt mee dat de hervormde gemeente 295.000 euro subsidie gekregen heeft van het Rijk. De gemeente moet zelf ongeveer 80.000 euro opbrengen.

De historische kerk was aangetast door de bonte knaagkever. Naast het herstel van het houtwerk wordt het stucwerk in het koor en de toren vernieuwd. De kerkelijke gemeente heeft zelf de toren in eigendom, iets wat vrij bijzonder is. Ook het orgel krijgt een opknapbeurt. De compositie (sic) van het uit 1887 daterende Bätz/Witte-orgel wordt in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het is de bedoeling dat de restauratie voor de zomervakantie afgerond is. De gemeente kerkt zolang in het kerkgebouw van de gereformeerde kerk. Het hervormde kerkgebouw dateert uit de vijftiende eeuw en is diverse keren vergroot. Van 1955 tot 1958 vond een ingrijpende restauratie plaats. De toren dateerde uit de dertiende eeuw, maar werd in 1635 herbouwd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur