Handelingen

Knegsel, Eerselseweg / Vessemseweg - Mariakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eersel
Plaats: Knegsel
Adres: Eerselseweg 2
Postcode: 5511KM
Inventarisatienummer: 07812
Jaar ingebruikname: 1947
Architect: Bever, C.H. de
Huidige bestemming: wegkapel
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis en omschrijving

Prachtige wegkapel.

Rode bakstenen muren en rode dakpannen. Aan de voor- en achtergevel zijn steunberen gebouwd. Aan weerszijden van de kapel zaten oorspronkelijk glas-in-lood ramen die stuk gegooid werden en daarna vervangen door namaakglas-in-lood. Op de achtergevel staat een ijzeren kruis; op de voorgevel een stenen optrekje waarin een klokje hangt. Afmetingen van de kapel 5.40 x 4.60 m. Boven de ingang is een stenen plaat aangebracht met tekst: "Heilige Maria Wij danken voor uwe bescherming in den oorlog en de bevrijding in de jaren O.H. 1940-1944".

De vloer is van rode plavuizen, het gewelf is van hout, voorzien van één dwarsbalk. De ingang is voorzien van een ijzeren hek. Het Mariabeeld staat op een stenen onderstuk van 1,25 m. hoog. Het Mariabeeld zelf is 1 m. hoog en is eenvoudig uitgevoerd in blauw en geel. De armen zijn iets gespreid; om het hoofd is een aureool. Het beeld staat in een nis. Aan weerszijde daarvan hangen foto's. Een is van pastoor Johannes van Cuyck (1944-1948) en een van J.W.A. Smulders, burgemeester van Oost-, West- en Middelbeers en tijdens de oorlog waarnemend burgemeester van Vessem-Wintelre-Knegsel. Hij stierf in een concentratiekamp in Flossenburg op 20 april 1944.

De kapel werd gebouwd uit dankbaarheid voor de bescherming tijdens de oorlog en voor de bevrijding. Pastoor Johannes van Cuyck stimuleerde de Mariaverering. Op 26 juni 1945 kreeg men van de Gemeente de vergunning om de kapel te bouwen Architect was C.H. de Bever en aannemer Joseph van de Ven uit Knegsel. De bouwkosten bedroegen 2000 gulden. De vloertegels werden geschonken door de familie Cartigny. Bij de bouw en aanplanting kreeg men steun van parochianen (o.a. de Jonge-Boerenstand). In 1947 werd de kapel ingezegend. Men leende tijdelijk een Mariabeeld uit de Ceciliakerk in Veldhoven. In 1948 gaf pastoor van Leeuwen opdracht om een beeld te vervaardigen. Het werd gemaakt door de N.V. Tiglia te Tegelen. In 1949 arriveerde het beeld in Knegsel en werd gewijd op het feest van Maria's verschijning te Lourdes. Na de wijding werd het in processie naar de kapel gebracht. Het klokje boven de ingang deed dienst tijdens de processies in de meimaand en op Maria Hemelvaart. Eind juli 1983 werd het beeld uit de kapel gestolen. Via een krantenartikel en een foto kon men het beeld snel weer terugkrijgen. Het bleek verkocht aan een Eindhovense antiquair die zich, na het artikel gelezen te hebben, spontaan meldde. Het kapelletje wordt nog steeds door omwonenden verzorgd en regelmatig bezocht door mensen om er te bidden.

Bron: boekje "Langs 's Heeren Wegen. Kleine religieuze monumenten in de acht zaligheden", december 1984, Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Traditionalisme
  • Bouwperiode: 1947
  • Gevels en materialen: Baksteen. Steunberen.
  • Vensters en deuren: Rondboogopeningen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak, rode verbeterde Hollandse pannen.
  • Interieur: Mariabeeld uit Tegelen.
  • Bijzonderheden: Kruising Eerselseweg Vessemseweg.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur