Handelingen

Klaaswaal, Voorstraat 11 - Nieuwlandkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwlandkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Klaaswaal
Adres: Voorstraat 11
Postcode: 3286AX
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1912
Architect:
Huidige bestemming: kringloopwinkel
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk. Onopvallend en achteraf gelegen zaalkerkje zonder toren. Als kerk herkenbaar door de neogotische ramen.

Verbouwd in 1975. Het interieur van de uit 1912 daterende Gereformeerde Kerk is voorjaar 2003 door vrijwilligers gerestaureerd en gerenoveerd. Vloer en plafond zijn vernieuwd. Het plafond is lavendelblauw geschilderd en de balken donkerblauw. Het podium is vergroot en de preekstoel is vanuit het midden naar de linkerhoek gegaan.

De Hervormde Gemeente Westmaas en de Gereformeerde Kerken van Westmaas en van Klaaswaal hebben de PKN-gemeente "Nieuwland" gevormd. De Ned. Hervormde Dorpskerk van Westmaas en de Gereformeerde Nieuwlandkerk van Klaaswaal bleven in gebruik. De Gereformeerde Kerk van Westmaas is in 2004 gesloten en in 2012 gesloopt.

Zondag 12 maart 2017 is in de Nieuwlandkerk, die de laatste tijd in afnemende mate werd gebruikt, de afscheidsdienst gehouden.

De Nieuwlandgemeente heeft sindsdien één vierplek: de historische Dorpskerk te Westmaas.

In april 2018 is het voormalige kerkgebouw in gebruik genomen als opslagplaats van meubilair van de nieuw opgerichte Kringloopwinkel, die ook een winkelpand rechts naast het kerkje in gebruik heeft genomen.

Afbeeldingen