Handelingen

Klaaswaal, Kerkstraat 18 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde Gemeente Klaaswaal
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Klaaswaal
Adres: Kerkstraat 18
Postcode: 3286AK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1566
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23662

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. De Hervormde Gemeente Klaaswaal is van Gereformeerde Bond signatuur.

Het grootste gedeelte van de huidige kerk werd in 1647 gebouwd. Hoogstwaarschijnlijk zijn stukken muur van de oude kerk blijven staan. Oude muren werden alleen afgebroken als ze werkelijk met geen mogelijkheid te handhaven waren. Nieuwe muren bouwen kostte immers extra geld, dat niet aanwezig was.

Uit de geschiedenis van de kerk blijkt dat er steeds te weinig geld was om het noodzakelijke onderhoud te kunnen plegen. Omstreeks 1740 dreigde de toren in te storten en kon de gemeente niet samenkomen omdat het kerkgebouw niet langer water- en winddicht was. In 1745 was er nog niets gebeurd. Veel inwoners waren verarmd door een grote sterfte onder het rundvee. In 1772 werd het dak weer lucht- en waterdicht gemaakt.

In de jaren 1993-1994 heeft een grondige restauratie van het kerkgebouw plaatsgevonden. Het kerkgebouw werd zoveel mogelijk in de stijl en toestand van voor 1647 teruggebracht. In de eeuwen daarvoor was er, veelal uit praktische overwegingen, veel aan het gebouw toegevoegd en veranderd. Bij de restauratie ging het niet alleen om het behoud van de ruimte voor het houden van kerkdiensten, maar ook om het behouden van een stuk cultureel erfgoed. In de dorpskern van Klaaswaal is de kerk het laatste echt historische pand.

Vanouds was er in de kerk geen muzikale begeleiding bij de gemeentezang. De dorpsschoolmeester was tevens voorzanger in de kerk. Op 25 december 1904 werd besloten om een kerkorgel aan te schaffen. Een jaar later deed het orgel zijn intrede.

Bij een restauratie in (ongeveer) 1993-1994 is het witte pleisterwerk van het exterieur van kerk en torenromp verwijderd.

Links naast de kerk staat het moderne Kerkelijk Centrum "De Schaapskooi".

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk met driezijdige sluiting en slanke westtoren, gebouwd in 1566 en volgende jaren. Noordvleugel van twee traveeën. Ingrijpend hersteld in 1655. Tot de inventaris behoren: een preekstoel uit 1816 met koperen lezenaar en twee kaarsenarmen, 18e eeuw, alsmede een grafzerk, 1698, orgelkas 19e eeuw. Klokkenstoel met klok van W. Wegewaert, 1622, diam. 61 cm.

Orgel

Het orgel is in 1951 gebouwd door de firma Willem van Leeuwen Gzn. (Leiderdorp). In 1980 wordt het door de firma L.J. Kramer (Boskoop) met enkele registers uitgebreid. In 2004 restaureert de firma A. Nijsse & Zonen (Oud-Sabbinge) het instrument en wijzigt de dispositie enigszins.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' (1980) - Gedekt 4' (1980) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' III-IV - Trompet 8' (2004).
  • Rugwerk: Holpijp 8' - Prestant 4' - Nasard 3' - Gemshoorn 2' - Terts 1 3/5' (1980) - Tremulant.
  • Pedaal: Quintadeen 16' - Subbas 16' (2004).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pdedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur