Handelingen

Kesteren, Boveneindsestraat 6 - Hersteld Hervormde Kerk (2004 - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Kesteren
Adres: Boveneindsestraat 6
Postcode: 4041EJ
Inventarisatienummer: 19228
Jaar ingebruikname: 2004
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik 2012
Monument status: geen

Geschiedenis

In het van Lodenstein College.

Orgel

Het orgel (Steendam, 1993), afkomstig uit de gereformeerde kerk in Rinsumageest kreeg eind 2010 een nieuwe bestemming in de Hersteld Hervormde Kerk te Kesteren.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 februari 2011.

De hersteld hervormde gemeente te Kesteren wil op het voormalige veilingterrein aan de Schenkhofstraat in die plaats een nieuwe kerk bouwen. Voor de bouw is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Het wordt een kerk voor zo’n 600 gemeenteleden.

Voor de begeleiding van de gemeentezang kon medio december een bestaand orgel van de bouwer Sicco Steendam worden aangekocht. Het 26 stemmen tellende instrument komt uit de gereformeerde kerk te Rinsumageest [[1]] en is nieuw gebouwd in 1992.

„Wij zijn blij dat er een schitterend orgel met een bijzondere kast is aangeschaft”, aldus Steven van Westreenen, voorzitter van de orgelcommissie. „We hopen dat er snel knopen doorgehakt worden voor de wijziging van het bestemmingsplan, zodat we kunnen beginnen.”

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2011.

De gemeente Neder-Betuwe wil zeer zorgvuldig omgaan met de bestemmingsplanwijziging voor het voormalige veilingterrein in Kesteren. Op dat terrein komt onder andere de nieuwe kerk te staan van de hersteld hervormde gemeente (hhg) Kesteren. Door het besluit van de gemeente Neder-Betuwe kan de hhg waarschijnlijk pas zomer 2012 gaan bouwen. Dat is enkele maanden tot een halfjaar later dan gepland. De hhg rekende erop eind dit jaar de bouw­vergunning rond te kunnen hebben.

De tijd voor de hhg begint te dringen. De gemeente komt nu samen in het voormalige onderkomen van het Van Lodenstein College te Kesteren. Daar moet de gemeente binnen een jaar uit zijn. Op de plaats van de school wil een projectontwikkelaar appartementen realiseren.

De hhg ondertekende in april nog overeenkomsten met de gemeente Neder-Betuwe om definitief verder te kunnen gaan met de ontwikkeling van de bouwplannen op het veilingterrein. Recent hoorde de hhg van het gemeentebestuur dat het besloten had voorafgaand aan de bestemmingsplanprocedure een inspraakfase in te lassen, om zo belanghebbenden alle ruimte te geven tot eind augustus. Daarna volgt een halfjaar voor het indienen van zienswijzen.

Afbeeldingen