Handelingen

Kesteren, Betuwestraat - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Kesteren
Adres: Betuwestraat Noord
Postcode:
Sonneveld-Index:
Jaar ingebruikname: 2021
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

De gereformeerde gemeente werd in januari 2021 geïnstitueerd. Ze is voortgekomen uit de gereformeerde gemeenten in Opheusden en Rhenen en telt ruim 1300 leden, bijna evenveel belijdende leden als doopleden. De gemeente had nog geen eigen gebouw. Een tijdelijk onderkomen in Kesteren bleek niet mogelijk, er is geen (kerk)gebouw groot genoeg. Daarom worden voorlopig diensten belegd in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Opheusden. De nieuwe kerk krijgt een capaciteit van 1750 zitplaatsen.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 31 augustus 2023

De gereformeerde gemeente (gg) in Kesteren krijgt een kerkgebouw in een uitbreidingswijk aan de noordzijde van het dorp. Het nieuwbouwplan omvat verder een reformatorische basisschool met 20 groepen, een gymzaal en maximaal 355 woningen.

De nieuwbouwwijk Betuwestraat Noord is gepland op een bijna geheel onbebouwd terrein, dat nu grotendeels agrarisch in gebruik is als fruitboomgaard. De gemeente Neder-Betuwe heeft het ontwerp-bestemmingsplan voor de wijk gepubliceerd. De gemeenteraad moet er nog over beslissen.

De gereformeerde gemeente werd in januari vorig jaar geïnstitueerd. Ze is voortgekomen uit de gereformeerde gemeenten in Opheusden en Rhenen en telt ruim 1300 leden, bijna evenveel belijdende leden als doopleden. De gemeente heeft nog geen eigen gebouw. Een tijdelijk onderkomen in Kesteren bleek niet mogelijk, er is geen (kerk)gebouw groot genoeg. Daarom worden voorlopig diensten belegd in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Opheusden. De nieuwe kerk krijgt een capaciteit van 1750 zitplaatsen.

In de wijk komt ook een reformatorische basisschool met gymzaal van de Vereniging tot het verstrekken van Christelijk basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag (VCOG). Zij had in Neder-Betuwe al drie basisscholen, twee in Opheusden en één in Ochten. Omdat het groeiend aantal leerlingen niet meer paste in de bestaande schoolgebouwen, is er nu ook een vestiging in Kesteren, met zo’n 150 leerlingen. Die begon in 2021 als dependance, maar is per 1 augustus omgezet in een zelfstandige school. Het schoolbestuur verwacht, gezien de voorlopige leerlinglijsten, dat er bij de ingebruikname van de nieuwbouw circa 300 leerlingen zijn, onder wie ook kinderen die nu nog naar scholen in Rhenen en Opheusden gaan. Dat aantal kan uitgroeien naar bijna 500 in 2030.

Afbeeldingen