Handelingen

Kerkwijk, Aalderwijksestraat 16 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Kerkwijk-Delwijnen
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Kerkwijk
Adres: Aalderwijksestraat 16
Postcode: 5315AE
Inventarisatienummer: 11740
Jaar ingebruikname: 12e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 23606 (toren); 348325 (kerk)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Oorspronkelijk gewijd aan Maria.

De gerestaureerde dorpskerk bestaat uit een romaans, tufstenen schip, waarvan de vensters gevat zijn binnen rondboognissen en een hoger, laatgotisch koor met driezijdige sluiting. De kerk bezit houten tongewelven. Tot de inventaris behoren: een eikenhouten preekstoel, eerste helft 17e eeuw op een gotische voet, waarschijnlijk afkomstig van een doopvont; een kaarsenkroon, eerste helft 17de eeuw; negen smeedijzeren lichtarmen 18de eeuw; twee tekstborden in gesneden omlijsting, eerste helft 17de eeuw en enkele grafzerken, 17de en 18de eeuw.

  • Evenals diverse andere historische dorpskerken in deze regio is deze kerk in gebruik door een Hervormde gemeente met Gereformeerde Bond signatuur. Zulke gemeenten noemen hun kerkgebouw uit principe niet naar een (veel te Rooms Katholiek klinkende) heilige.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Laatromaanse, bakstenen TOREN met een versiering van lisenen en boogfriezen, bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Traptoren tegen de noordzijde. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van electriche opwinding.

Orgel

Het orgel is rond 1890 gebouwd door J.F. Kruse (Leeuwarden). In 1953 wordt het gedemonteerd i.v.m. de op handen zijnde restauratie van de kerk. Rond 1962 restaureert de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) het orgel en herplaatst het in de kerk in een nieuwe kas. Ook de Mixtuur is nieuw. De firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) restaureert het in 1994 en vernieuwt de windvoorziening.

Dispositie

Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 2-3 sterk (1962). Pedaal: aangehangen. Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur