Handelingen

Kapelle, Biezelingsestraat 67 - Maria en Sint Arseniuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilige Maria en St. Arsenius
Genootschap: Koptisch Orthodoxe Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Kapelle
Plaats: Kapelle
Adres: Biezelingsestraat 67
Postcode: 4421BR
Inventarisatienummer: 06390
Jaar ingebruikname: 1917
Architect:
Huidige bestemming: Koptisch Orthodoxe Kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Verving een eerder kerkgebouw. Karakteristiek kerkgebouw met toren.

September 2013. Een gedenkwaardige maand voor de Protestantse gemeente Biezelinge. De oorspronkelijk Gereformeerde Ontmoetingskerk in Kapelle werd gesloten en er werd een voorlopig koopcontract getekend om het gebouw over te dragen aan de Koptische gemeenschap in Zeeland. De oorspronkelijk hervormde Jozefkerk in Biezelinge werd na een periode van verbouwing en uitbreiding heropend. Het bedehuis doet dienst voor de Protestantse gemeente Biezelinge. (Bron: [1])

  • 2014 De kerk is in gebruik genomen als Koptisch Orthodoxe Kerk, gewijd aan de Heilige Maria en Sint Arsenius.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: rechterzijde kerkgebouw, tegenover liturgisch centrum. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Fama & Raadgever. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1993. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Hoofdwerk: Bourdon 16’, Prestant 8’, Roerfluit 8’, Octaaf 4’, Octaaf 2’, Mixtuur IV sterk basc./disc., Trompet 8’ basc./disc. Nevenwerk: Holpijp 8’, Fluit 4’, Nasard 3’ basc./disc., Woudfluit 2’, Terts 1 3/5’ basc./disc. Pedaal: Subbas 16’ (transmissie), Prestant 8’ (transmissie) Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Nevenwerk basc./disc., Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Nevenwerk, Tremulant

Plaats klaviatuur / speeltafel: voorzijde kas Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: sleepladen; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Werckmeister (gemodificeerd)

De samenstelling van de vulstemmen is als volgt: Mixtuur C: 1 1/3' - 1' - 2/3' - 1/2'. c: 2' - 1 1/3' - 1' - 2/3'. c': 2 2/3' - 2' - 1 1/3' - 1'. c: 4' - 2 2/3' - 2' - 1 1/3'.

[INVCOZZL]

Het orgel is wegens sluiting van de kerk in 2013 verkocht aan een kerkelijke gemeente in Portugal. In juli 2013 is het gedemonteerd.

In de media

  • Uit Provinciaal Zeeuwsche Courant (PZC), 9 september 2013

De Gereformeerde Ontmoetingskerk aan de Biezelingsestraat, bouwjaar 1917, in Kapelle wordt wellicht verkocht aan de Koptische gemeenschap (Egyptische kerk). Die had eerder belangstelling voor de Petruskerk in Vlissingen. Johan de Jong, voorzitter college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Kapelle-Biezelinge bevestigde dat gisteren.

Er is een voorlopig koopcontract getekend.

  • Uit Provinciale Zeeuwse Courant, 5 mei 2015

De Koptische kerk in Kapelle, de enige in Zeeland, is dinsdag ingewijd door de Koptische paus Tawadros II. Hij was daarvoor speciaal met een aantal bisschoppen uit Egypte gekomen. De kerk is opnieuw ingedeeld volgens de koptische wetten van de kerk, onder meer het altaar en de voorhemel zijn aangepast.

Afbeeldingen

Exterieur Gereformeerde Kerk

Exterieur Koptisch Orthodoxe Kerk

Interieur Gereformeerde Kerk

Interieur Koptisch Orthodoxe Kerk