Handelingen

Idsegahuizum, Boppesteech 1 - Hervormde Kerk (1874 - 1971)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Skúster Tsjerke
Genootschap: Nederlandse Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Idsegahuizum (Skuzum)
Adres: Boppesteech 1
Postcode: 8755JJ
Inventarisatienummer: 09130
Jaar ingebruikname: 1874
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 39352

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Buiten gebruik 1971. De Stichting Skûster Tsjerke wil van de kerk een centrum van spirituele en culturele activiteit maken.

Ten zuiden van Makkum en omgeven door weideland ligt Idsegahuizum. Rond 1270 komen we het dorp tegen als Ytsingahusum, een eeuw later verbasterd in Idsingahusen. Was het dorp eeuwenlang slechts over de zeedijk bereikbaar, na de droogmaking van het Makkumermeer in de jaren 1876-1879 werd de Brekkerweg de verbinding met Allingawier en het achterland. Ook in Idsegahuizum neemt de sobere zaalkerk een centrale plaats in. Hier is een buurt ontstaan rond de kerk met als meest opvallende pand de karakteristieke pastorie. Aan weerszijden van de dorpsstraat bevinden zich nog enige woningen en schuren, terwijl een aantal boerderijen gelegen is aan de randen van de dorpskom.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Herv. Kerk vanwege een eenklaviers orgel, in 1908 gemaakt door Bakker en Timmenga. Klokkentoren met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1789, diam. 60 cm. en één van P. Overney, 1696, diam. 81 cm.

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is in 1908 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden). Rond 1990 is de orgelkas, die oorspronkelijk in een eikenimitatie was geschilderd, in een witte kleur overgeschilderd.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Bourdon 8' - Viola 8' (C-H in Bourdon) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2'.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur