Handelingen

IJmuiden, Koningin Wilhelminakade 119 - Engelmundus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Engelmundus
Genootschap: Oud Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Koningin Wilhelminakade 119
Postcode: 1975GA
Sonneveld-index: 06270
Jaar ingebruikname: 1907
Architect: Copper D. Jzn
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijk, prachtig, neoromaans kerkgebouw met toren.

Met het toenemen van de bevolking ontstond de behoefte aan kerken. In IJmuiden waren vele gezindten tezamen gekomen, vaak samenhangend met de plaats van afkomst. De vissers uit Egmond waren grotendeels oud-katholiek. De visserij verplaatste zich naar IJmuiden en vissers, visventers en kleine handelaren werden gedwongen hun bedrijf te verhuizen. In de beginperiode vonden de kerkelijke bijeenkomsten plaats in een oude bouwkeet en daarna in Hotel Willem Barentsz aan de Kanaalstraat.

In 1889 kocht de parochie voor fl. 1.800,--. een stuk grond aan de Breesaapstraat en bouwde hier de eerste kerk, tegenwoordig het Thaliatheater. Al gauw werd de kerk te klein en vond de Oud-Katholieke parochie aan de Wilhelminakade een ruimer onderkomen, de St. Engelmunduskerk.

Zondag 15 februari 2015 vond de laatste Oud-Katholieke viering in de St. Adelbertuskerk plaats. De St. Adelbertusparochie is met ingang van 1 januari 2015 samengegaan met de St. Engelmundusparochie. Vanaf 22 februari 2015 maakt de "parochie H.H. Adelbertus en Engelmundus" gebruik van deze kerk, die onveranderd St. Engelmunduskerk heet..

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma F.A. Stangenberger in 1921. In 1943 is het orgel gedemonteerd en opgeslagen bij firma J.C. Sanders, de kerk moest worden ontruimd i.v.m. de oorlog. In 1945 nam men de kerk en het orgel weer in gebruik. In de loop der jaren zijn er diverse wijzigingen aangebracht.

  • 2021 Merkwaardig, dat deze prachtkerk (nog) geen Monumentstatus heeft.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur