Handelingen

Hulten, Rijksweg 24a - Gerardus Majella (1914-1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gerardus Majella
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Gilze en Rijen
Plaats: Hulten
Adres: Rijksweg 24a
Postcode: 5125NG
Sonneveld-index: 07781
Jaar ingebruikname: 1914
Architect: J.J.H. van Groenendael, Breda
Huidige bestemming: in 1944 door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geenGeschiedenis

Hulten, gemeente Gilze en Rijen, voormalige Gerardus Majella (1914-1944); oude afbeelding

Dit was een neoromaanse kerk met dakruiter.

De parochianen van de kernen Hulten en Haansberg behoorden vanouds tot de parochie van Gilze. Vanaf 13 mei 1913 worden de woonkernen samengevoegd en ontstaat de gemeente Hulten met een eigen parochie. Men bouwt een eigen kerk die op 4 februari 1914 wordt ingezegend door bisschop P. Hopmans van Breda. Volgens plaatselijke overlevering was het de boer die de grond voor de kerk leverde die er sterk op aandrong om de kerk toe te wijden aan de Heilige Gerardus Majella. Vanaf 1915 werden jaarlijks vanuit Tilburg en Goirle bedevaarten georganiseerd naar de Hultense kerk.

De kerk is een eenvoudig gebouw zonder toren, gebouwd naar een ontwerp van architect J.J.H. van Groenendael uit Breda. (info van Meertens-instituut)

[In de parochie-info is sprake van J.J. van Groenendael, zonder plaatsaanduiding. Gezien de vele naamdragende architecten en de link met Breda (een N.J.H) is onduidelijk welke architect tekende voor het ontwerp. (JvN 26-09-2012: Er zijn twee architecten Van Groenendael, J.H.H. en N.J.H., die in vergelijkbare stijl, neoromaans en neogotisch, kerken ontwierpen; volgens mij bekende bronnen is de kerk in Hulten van N.J.H. van Groenendael) ]

Tijdens het bombardement van zondag 3 september 1944 worden kerk, pastorie, school en diverse huizen verwoest. Na de oorlog maakt men gebruik van een houten noodkerkje waarna in 1951 de hedendaagse Gerardus Majella kerk in gebruik genomen wordt.

Afbeeldingen