Handelingen

Hulshorst, Zandhuisweg 3 - Nederlands Hervormde Kapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Nederlands Hervormde Kapel
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nunspeet
Plaats: Hulshorst
Adres: Zandhuisweg 3
Postcode: 8077TC
Inventarisatienummer: 11722
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Reitsma, E.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessant kerkje met dakruiter.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 april 2011.

Na een periode van renovatie en verbouwing wordt zaterdagavond de hervormde Kapel Hulshorst weer in gebruik genomen. Het gebouw kreeg nieuwe dakpannen, ramen met dubbele beglazing en zonwering. In de kerk is het plafond vervangen en de kerkzaal kreeg een akoestisch systeem dat de samenzang moet versterken.

De Kapelgemeente stond eerder dit jaar al stil bij het zestigjarig bestaan van de gemeente. Zaterdagavond krijgt die herdenking nog een vervolg als het jubileumboek ”60 jaar Hervormde Kapel Hulshorst” zal worden gepresenteerd. Dat boek toont aan de hand van tekst en veel foto’s de geschiedenis van de kerkelijke gemeente. Het boek is vanaf maandag te koop (16,95 euro) via lokale boekhandels, bij het Kerkelijk Bureau te Nunspeet, Ds. De Bouterlaan 5, tel. 0341-252903 of kerkelijkburo@hervormdnunspeet.nl; en in Hulshorst bij W. Pap, Wiekslag 21, tel. 0341-452129.

Het boek laat zien dat hervormde Hulshorsters – die in Nunspeet kerkten – kort na de Tweede Wereldoorlog één dienst per zondag gingen beleggen in de christelijke basisschool. Op 14 september 1949 besloten zij tot de bouw van de hervormde Kapel aan de Zandhuisweg. Op 20 december 1950 werd die in gebruik genomen.

Een derde hoogtepunt zaterdagavond vormt de overdracht van een nieuw pijporgel aan de kerkenraad van Hulshorst. Het orgel stond eerder in de christelijke gereformeerde Andreaskerk in Apeldoorn. Organist Ab Weegenaar van de Bovenkerk in Kampen zal het nieuwe orgel ‘inspelen’.

Orgel

In 1953 levert de fa. J.C. Sanders & Zoon (Utrecht) een eenklaviers orgel met zes registers voor deze kapel. Het doet dienst tot 1995. In dat jaar worden achter het front de luidsprekers van een electronicum geïnstalleerd, dat tot 2011 dienst doet.

Het huidige orgel is in 1972 door de fa. Gebr. Reil (Heerde) gebouwd voor de Chr. Geref. Andreaskerk te Apeldoorn [[1]]. In 2011 voeren zij groot onderhoud uit en plaatsen het orgel over naar Hulshorst.

Reil-orgel (1972). Foto: Bert Wisgerhof
Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' bas/discant - Octaaf 4' bas/discant - Mixtuur 2' 3-5 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Manuaal 2: Gedekt 8' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal (2011) - manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur