Handelingen

Huizinge, Torenstraat 15 - Johannes de Doperkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doperkerk/Janskerk
Genootschap: PKN Protestanste gemeente Huizinge
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Huizinge
Adres: Torenstraat 15
Postcode: 9992TZ
Sonneveld-index: 00954
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 29897

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. De kerk werd omstreeks 1250 gebouwd. De toren dateert uit de 14e eeuw. De in verhouding lage toren is ongeleed. Het piramidevormige dak van de toren dateert uit de 19e eeuw. In de 15e eeuw zijn de ramen in de zuidelijke kerkmuur vervangen door gotische spitsboogvensters. In het interieur zijn diverse schilderingen uit de 15e eeuw op de gewelven bewaard gebleven. (Bron:[1]

  • 2019 - De kerk is toe aan een flinke opknapbeurt. Kerkgangers kunnen in de tussentijd terecht in één van de schuren van boerderij Plaats Melkema, een monumentale boerderij die sinds 2017 in handen is van “Het Gronings Landschap”. De stichting kocht het pand voor 1 euro van de NAM en heeft wel enige aardbevingsschade.. De opknapbeurt van de kerk omhelst ook het herstellen van aardbevingsschade, schilderwerk en vervangen van een ruit. Eind augustus 2019 werd de kerk ontruimd omdat er vele steigers in geplaatst worden en het orgel ingepakt.

Orgel

Het orgel dat door Luiten Jacob en Jacob van Dam in 1825 werd gebouwd is geheel ongewijzigd de tijd doorgekomen. Het was aan de kerk geschonken door jonkheer Goosen Geurt Alberda van Dijksterhuis uit Pieterburen. Deze man was de unicus collator van de kerk in Huizinge. Hij schonk ook een orgel aan de kerk van Eenrum. In beide kerken had niet eerder een orgel gestaan. Op 26 juni 1825 werd het instrument in gebruik genomen met een bespeling door Johan Christoffer Beeler uit Middelstum. De kas is een aantal maal geschilderd in een andere kleur. In 1960-1963 werd de kerk gerestaureerd, en het orgel opgeslagen. Het werd in 1967 door J.P. Vos uit Groningen gereviseerd. In 1998 voerde Mense Ruiter een restauratie uit onder advies van Jan Jongepier. De tremulant van het bovenwerk werd hierbij gereconstrueerd. Op 29 september 1999 is het weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw gedekt door vier koepelgewelven en een sluitingsgewelf over de koorsluiting. Stylistisch behorend tot de Groninger Romano-gotische groep uit het midden van de 13de eeuw. Aan de westzijde in 1847 herbouwde toren. Op de gewelven zijn schilderingen ontdekt en bewaard. In de kerk gemetseld sacramentshuisje. Koorhek uit 1641. 18de eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord. Eenvoudig doophek. Eiken banken met gesneden omlijsting der panelen. Enige zerken t.w. twee 16e eeuwse priesterzerken en een 17de eeuwse met wapen Coenders. Tweeklaviers orgel in 1825 gemaakt door L. en J. van Dam. Klokkenstoel met twee klokken waarvan een van G. Klinge?, 1452, diam 63 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1663.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur