Handelingen

Huizen, Borneolaan 30 - Zenderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zenderkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Huizen
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Huizen
Plaats: Huizen
Adres: Borneolaan 30
Postcode: 1276NS
Sonneveld-index: 05767
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Born, J.H. v.d.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met toren. Verving een noodkerk. Voorheen aan de Gemeenlandslaan gelegen.

  • 2021 - De verbouwing van de Zenderkerk van de hervormde gemeente in Huizen is begonnen. Dat meldde de stuurgroep renovatie Zenderkerk in een bericht in het Huizer kerkblad van de hervormde gemeente. Het gaat om een uitgebreide verbouwing van zowel ex- als interieur. Aan de buitenkant wordt het dak vervangen en geïsoleerd, komen er openslaande deuren naar de tuin en wordt de entree aangepast. Binnen krijgen de vloeren, wanden en plafonds een algehele opfrisbeurt. De kerkzaal wordt compacter ingericht, zodat deze meer gericht is op contact en verbinding, met goede audiovisuele middelen. Het liturgisch centrum wordt heringericht en de kerkzaal wordt afsluitbaar gemaakt door een glazen wand. De centrale ruimte verandert in een ontvangstruimte met een koffie-uitgiftepunt. Verder worden de zalen deelbaar gemaakt en voorzien van beamers en andere apparatuur. Door een aantal aanpassingen gaat het gebouw meer mogelijkheden bieden voor diaconale ontmoeting (koffiedrinken en maaltijden) en praktische hulp (Voedsel- en Kidskledingbank). Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2022 afgerond. Er is een budget beschikbaar van 1,4 miljoen euro, maar dat is niet genoeg. De stuurgroep hoopt dat gemeenteleden het nog benodigde bedrag van 250.000 euro zullen bijeenbrengen. Daarvoor is een fondswervingsactie gestart.

(Bron:Contactbrief 146/2022)

Orgel

Het orgel is in 1970 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn). Adviseur is Simon C. Jansen (Amsterdam). In 1999 restaureert de firma Gebr. Reil (Heerde) het orgel. Daarbij vinden de volgende werkzaamheden plaats: 1) De intonatie grondig herzien. 2) Alle manuaaltongwerken worden in opzet gewijzigd, waarbij de Kromhoorn 8' op het Rugwerk plaats moet maken voor een Dulciaan 8'; op het Pedaal verdwijnen de Fagot 16' en Schalmei 4' om plaats te maken voor een (grenen) Bazuin 16'. 3) Op het Borstwerk wordt de Sifflet 1' opgeschoven en aangevuld tot een Quintfluit 2 2/3'. 4) De windvoorziening veranderd door het vastzetten van de regulateurbalgen en het aanbrengen nieuwe keilbalg). 5) De dikke meubelstof achter de frontpijpen (zie de foto's die de situatie voor 1999 weergeven)wordt verwijderd om plaats te maken voor nieuw zaagwerk. 6) Er komt een andere (pneumatische) tremulant die werkt op het gehele orgel.

Koororgel

De Zenderkerk bezit tevens een koororgel. Dit instrument werd in 1962 vervaardigd door D.A. Flentrop. Dit orgel - het betreft een seriemodel - werd geplaatst in de 'nood-Zenderkerk' en verhuisde in 1968 mee naar het nieuwe kerkgebouw, waar het tot november 1970 dienst deed. Toen het Leeflang-orgel in gebruik werd genomen bleef het instrument in gebruik bij concerten en kleinschalige samenkomsten. In 1988 werden de roodkoperen frontpijpen helaas overgespoten met metaallak (dit gebeurde overigens niet door de orgelbouwer!). Ook het zaagwerk achter de frontpijpen is niet origineel.

Afbeelding

Exterieur