Handelingen

Horssen, Kerkpad 2 - Bonifatius (16e - 2007)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Horssen, Kerkpad 2 - Bonifatius)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bonifatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Druten
Plaats: Horssen
Adres: Kerkpad 2
Postcode: 6631AB
Inventarisatienummer: 11706
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: Yoga- en Stiltecentrum
Monument status: Rijksmonument 22635

Geschiedenis

Historische kek met toren. Buiten gebruik, opslag, 2008 meditatiecentrum.

Toen in 1910 een nieuwe RK kerk werd gebouwd, die de naam van Antonius Abt kreeg, werd de oude 14-de eeuwse, gewijd aan de H. Bonifatius, aan de eredienst onttrokken. Het werd een parochiehuis. Maar na de bouw van een dorpshuis kwam de kerk leeg te staan. Ze werd Fluminalis, een handel in allerlei inventarisstukken uit gesloten kerken. De winkel is overgeplaatst. En sinds najaar 2007 is de kerk eigendom van Annemarie Wegh. Zij maakt er een centrum voor persoonlijke groei en bewustwording van. (58-07)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Vm. R.K. Kerk. De sinds het begin der 20e eeuw niet meer als bedehuis gebruikte en thans als patronaatsgebouw dienende oude parochiekerk bestaat uit een laat-gotisch koor en een lager, in oorsprong middeleeuws doch in de 19e eeuw zeer gewijzigd schip. Het 5/8 gesloten koor is vroeg 16e eeuw. Het heeft een versiering van afwisselend lichte en donkere lagen baksteen en een overwelving met kruisribgewelven. Schip gerestaureerd in 1931; koor in 1937. Bakstenen toren waarschijnlijk begin 18e eeuw, met gekoppelde galmgaten en deelzuiltjes binnen spitsboognissen. Achtzijdige, ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met klok van J., P. en H. van Trier, 1658, diam. 105 cm.

De R.K. Parochie bezit twee klokken waarvan de ene in 1623 gegoten is door Willem en Jan Philipsen en Peter van Trier. De andere dateert uit 1658 en is gegoten door Johan, Peter en Heinrich van Trier. Van deze klokken hangt er een in de toren der oude kerk en de andere in de toren der nieuwe kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur