Handelingen

Hoorn, Johannes Poststraat 26 - H.H. Engelbewaarders

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H.H. Engelbewaarders
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hoorn
Plaats: Hoorn
Adres: Johannes Poststraat 26
Postcode: 1624CC
Inventarisatienummer: 05752
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Van Oerle en Schrama
Huidige bestemming: uitvaartcentrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als nieuwe R.K. parochiekerk voor/in de naoorlogse, noordelijke uitbreiding van Hoorn.

Belangrijke moderne kerk. Belangrijk werk in het oeuvre van bureau Van Oerle en Schrama. Rechthoekige, vlak afgedekte zaalkerk, enigszins asymmetrisch van opzet en vorm, vooral opmerkelijk door de sculpturaal vormgegeven klokkentoren boven de hoofdingang. Tegen de linker wand van het priesterkoor bevindt zich een kleurrijk glas-in-betonraam, voorstellende een engelbewaarder. Vrij opgevatte modernistische vormen, stilistisch beïnvloed door het werk van Le Corbusier. De liturgische indeling beantwoordt aan de richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-'65).

In de loop der jaren heeft rondom de ingang enige inbouw plaatsgevonden, om de kerkruimte wat te verkleinen. Vanaf 2009 waren er plannen om deze kerk op termijn "te onttrekken aan de eredienst", zoals dat heet.

Laatste R.K. viering op Tweede Pinksterdag maandag 13 juni 2011.

Het gebouw staat sinds september 2010 op de Gemeentelijke monumentenlijst.

Deze kerk is verbouwd tot uitvaartcentrum. In de noordwestelijke hoek van het kerkgebouw bevond zich overigens al langer een kleine aula voor uitvaartvieringen.

Kunstschatten

De kerkschatten van de op 13 juni 2024 te sluiten r.-k. Engelbewaarderskerk in Hoorn blijven in West-Friesland, zegt pastoor Eugène Jongerden. De kruiswegstaties van Jan Toorop gaan naar de kerk van Westerblokker. Het beeld van de heilige Antonius - ’beste vrind, maak dat ik mijn verloren voorwerp weer vind’ - gaat naar de kerk in Grootebroek. Het tabernakel verhuist naar de Koepelkerk in Hoorn. Het Mariabeeld krijgt een plek bij oud-pastoor Gerard Weel in Hoorn. De Engelbewaarderskerk wordt op 13 juni 2024 tijdens een plechtige mis onttrokken aan de eredienst.

In de media

Uit: Noordhollands Dagblad d.d. 12 april 2011

Parochie Hoorn heeft koper voor Engelbewaarderskerk

Gepubliceerd op 12 april 2011, 17:58

HOORN - De Engelbewaarderskerk in Hoorn Noord wordt een uitvaartcentrum. Uitvaartonderneemster Rita Feld wordt eigenaar van het gebouw. Bisschop Punt moet hier nog mee akkoord gaan, maar vicevoorzitter Bert Schaper van de Hoornse parochie verwacht de bisschoppelijke goedkeuring eind deze week.

Na precies vijftig jaar komt er een eind aan het gebruik van het kerkgebouw. In 1961 werd de kerk ingewijd. ,,We gaan het 50-jarig bestaan van het gebouw nog wel vieren’’, zegt Schaper. ,,Maar snel daarna gaan we eruit. Met Pinksteren hebben we de laatste kerkdienst.’’

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur