Handelingen

Hoogvliet, Achterweg 10 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoogvliet
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Hoogvliet
Adres: Achterweg 10
Postcode: 3191VA
Inventarisatienummer: 02371
Jaar ingebruikname: 1660
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Charmante historische kerk met toren, gebouwd 1658-1660; toren gebouwd 1806.

Gesitueerd in een drastisch veranderde omgeving in het voormalige dorp Hoogvliet.

De oude Dorpskerk van Hoogvliet is het oudste gebouw van het dorp, dat sinds 1934 tot de Gemeente Rotterdam behoort. Hierna volgde industrialisatie en woningbouw voor de vele arbeiders. De kerk is nu een historisch middelpunt van een geheel gemoderniseerd Hoogvliet. Aanvankelijk kerkten de mensen uit Hoogvliet in Poortugaal. In 1652 werd een verzoek bij de classis ingediend om een eigen kerkgebouw te mogen bouwen. Het aantal lidmaten was gestegen boven de 50 en de Kerkweg naar Poortugaal was bijzonder slecht. Dit gold vooral voor oude lieden, kraamvrouwen en pas van ziekte herstelde mensen. Ondanks bezwaren van de kerk te Poortugaal willigde de classis het verzoek in. De Staten van Holland gaven vervolgens hun goedkeuring onder de voorwaarde dat noch de bouw van de kerk, noch het aanstellen van een predikant 's lands schatkist mocht belasten. De dorpsbewoners lieten zich niet afschrikken. De bouw werd bekostigd uit vrijwillige gaven die in het jaar 1657 bijeen werden gebracht. De Hoogvlietse bevolking bracht omgerekend 600 euro bijeen, De Stad Rotterdam schonk 100 euro, de bevolking van Poortugaal, niet blij met de plannen, 6 euro, in totaal 750 euro. Voor dit bedrag is de kerk gebouwd. De kerk werd in 1660 voltooid. Op het dak werd een dakruiter geplaatst, waarin later een luidklok werd gehangen. In het jaar 1806 werd de klokkenstoel op het dak vervangen door een gemetselde toren aan de westzijde van de kerk boven het ingangsportaal. De toren is 30 meter hoog en heeft een slanke, met koper(groen) bedekte, spits met kruis en vergulde haan, die tevens als windwijzer dienst doet. Eerst in 1951 werd de luidklok (uit 1662) in de dakruiter verplaatst naar de toren.

In 1996 is ten zuiden (rechts) van de Dorpskerk een moderne aanbouw gebouwd.

De Dorpskerk in Hoogvliet maakte sinds 1 februari 2007 deel uit van de Protestantse Gemeente te Hoogvliet, samen met de Antwoordkerk.

Eind 2017 - augustus 2018 is de Dorpskerk gerenoveerd, mede i.v.m. het voornemen, de Antwoordkerk af te stoten.

In deze periode was alleen de Antwoordkerk in gebruik voor kerkdiensten.

Laatste viering in Antwoordkerk zondag 26 augustus 2018. Voortzetting van deze viering in de gerenoveerde Dorpskerk.

Het orgel

Het orgel in deze kerk werd in 1893 gebouwd door de gebr. J & G. van der Kleij.

Dispositie

Man.: Bourdon 16, Prestant 8, Holpijp 8, Viola 8, Celeste 8. deze is later gewijzigd in een Nasard 3, Octaaf 4, Fluit 4, Octaaf 2, Cornet 3 sterk, vanaf c, Tremulant, Ventil. Ped.: Subbas 16 Koppeling Man.- Ped. Systeem: Rein-pneumatische kegellade. De oorspronkelijke trapinstallatie is nog geheel aanwezig. In welk jaar de Celeste 8 gewijzigd werd is niet bekend, evenmin wanneer de windmachine werd geplaatst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur