Handelingen

Hoogeveen, Baarlelaan 1 - Zuiderkerk (1960 - 2008)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Hoogeveen
Plaats: Hoogeveen
Adres: Baarlelaan 1
Postcode: 7906GB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Dicke, F.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Aardig modern kerkgebouw met toren. Later Samen-op-Wegkerk. Buiten gebruik juni 2008. Beide kerkelijke gemeenschappen hebben te maken met een sterke terugloop in ledental en kerkbezoek, met als gevolg een teruggang in kerkelijke inkomsten. De Ark en de Zuiderkerk dateren beide uit het begin van de jaren 1960. Over een nieuwe bestemming is nog niets bekend. In de Zuiderkerk is 22 juni 2008 de laatste kerkdienst gehouden. Ingaande diezelfde datum is de Goede Herderkerk de protestantse kerk voor deze wijk. (BS).

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 november 2005.

De algemene kerkenraden van de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Hoogeveen hebben het voorlopige besluit genomen om twee kerkgebouwen af te stoten. Het gaat om het hervormde wijkcentrum De Ark en de gereformeerde Zuiderkerk. Dit is vorige week vrijdag meegedeeld in een gezamenlijke verklaring in de beide kerkbladen. De hervormde leden die in De Ark samenkwamen, kunnen straks terecht in de gereformeerde Oosterkerk. De gereformeerde kerkgangers van de Zuiderkerk zijn dan aangewezen op de hervormde Goede Herderkerk.

Orgel

Het orgel is in 1961 gebouwd door de firma Fonteyn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam). In 1994 is het gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gemshoorn 4' - Prestant 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2, in zwelkast: Gedekt 8' - Salicionaal 8' - Speelfluit 4' - Nachthoorn 2' - Sesquialter 2 sterk - Quint 1⅓' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' (unit) - Quint 5⅓' (unit) - Octaaf 4' (unit) - Fagot 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - superkoppeling manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
  • Speelhulpen: vrije combinatie - automatisch piano-pedaal.

Elektro-pneumatische tractuur. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In 2009 wordt bovengenoemd orgel te koop aangeboden. In 2011 krijgt het een nieuwe bestemming in de r.-k. Sint Clemenskerk, Nes (Ameland) [[1]].

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur