Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Lely's Droom; een immersieve voorstelling in de Oosterlanderkerk

In de sfeervolle Oosterlanderkerk op Wieringen kun je je tot en met 25 mei laten onderdompelen in een indrukwekkende visuele reis door het leven en werk van ingenieur Cornelis Lely en zijn grootste nalatenschap: de Afsluitdijk. Beleef zijn dromen en visioenen, voel de spanning van tegenslagen en de triomf van doorzettingsvermogen. Van de verwoestende watersnood in de Anna Paulownapolder tot de uiteindelijke realisatie van Lely’s revolutionaire plan: Lely’s Droom brengt het verhaal tot leven met adembenemende 3D-projecties, een overweldigend lichtspel en een soundtrack die je meeneemt naar het kloppende hart van de Zuiderzeewerken.

Dak van De Nieuwe Kerk Amsterdam open voor publiek

De vieringtoren, de spitstoren midden op het dak van De Nieuwe Kerk, wordt in 2025 gerestaureerd. Speciaal voor deze restauratie wordt een groot platform op het dak van het Amsterdamse monument gebouwd. Een unieke gelegenheid die juist in het kader van (en dankzij) 750 jaar Amsterdam een heel bijzondere publieksvariant krijgt. Tot en met 2 november is het mogelijk om het dak van de kerk te beklimmen voor een onvergetelijk uitzicht over de Dam en de hoofdstad.

De route naar het dak belooft een unieke beleving en gaat in 216 treden naar bijna 40 meter hoogte. Het begint met toegang tot het 17de-eeuwse trappenhuis dat oorspronkelijk werd gebouwd voor een 115 meter hoge kerktoren die nooit is voltooid. Daarna vervolgt de route via een (tijdelijke) steigertrap naar het platform op het dak. Eenmaal boven ontvouwt zich de skyline van de stad. Compleet met de Westerkerk, de Koepelkerk, het Centraal Station, de Bijenkorf, de Kalverstraat en natuurlijk het dak van het Koninklijk Paleis Amsterdam en verschillende moderne stadsiconen als de Zuidas, A’DAM Toren, Pontsteiger en de Rembrandttoren. Meer informatie en tickets is te vinden op de website.


BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!

Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg VL LOGO LIGGEND 2021 RGB.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Zie ook het overzicht van (mogelijke) kerksluitingen

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie onze gegevens.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van interessante links

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. Dit mailadres is niet bedoeld voor redactionele verzoeken. Reliwiki is een open source systeem. Met behulp van Reliwiki Handleiding kunt u zelf informatie aanvullen en/of corrigeren. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook