Handelingen

Hommerts, Jeltewei 3 - Johannes de Doperkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doperkerk
Genootschap: PKN Jutrijp-Hommerts
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Hommerts
Adres: Jeltewei 3
Postcode: 8622DE
Inventarisatienummer: 09111
Jaar ingebruikname: 1876
Architect: Jong, P. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39787

Geschiedenis

De kerk van Hommerts is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw. Zoals vele andere Friese kerken uit die tijd was zij gewijd aan St. Johannes de Doper. In de late middeleeuwen was de pastoor steeds een priesterbroeder van het Johannieter klooster St. Jansberg bij Sneek. In 1580 moest ook in Hommerts de katholieke eredienst wijken voor een reformatorische. Het oorspronkelijke gotische kerkgebouw werd in 1741 vervangen [[door een ander, dat op zijn beurt in 1877 plaats maakte voor het huidige gebouw met toren en spits. De oude zadeldaktoren werd in 1820 afgebroken. De huidige torenspits dateert van 1985, nadat het jaar daarvoor de toren door blikseminslag was verwoest. In het jaar 2000 werd de naam 'Johannes de Doperkerk' weer in ere hersteld. (bron ANWB)

Nu PKN Jutrijp Hommerts.

  • 2020 - – Men kan de Johannes de Doperkerk weer gebruiken. Na een restauratie en renovatie van een half jaar is de kerk weer bruikbaar. Hommerts ligt net ten zuiden van Sneek. Het meest opvallend is dat de kerkbanken verdwenen zijn. De kerkgangers zitten vanaf nu in een cirkel bij elkaar. Ook is het liturgisch centrum van de protestantse gemeente opgeknapt

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk op Kerkhof. In de Herv. Kerk doopbekkenvoet met bekken (XVII). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1869 gemaakt door L. van Dam en Zonen. In 1925 uitgebreid met een vrij Pedaal door Bakker en Timmenga dat bij de laatste restauratie in 1988 gehandhaafd bleef. Klokkestoel met klok van F. Simon en A. Overtin, 1624, diam. 98,5 cm.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur