Handelingen

Hoensbroek, Hoofdstraat 83 - Johannes Evangelist (Kleine St. Jan)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes Evangelist
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Heerlen
Plaats: Hoensbroek
Adres: Hoofdstraat 83 / Markt
Postcode: 6431LA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21243

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Bijnaam Kleine Sint Jan. Samen met de nabij gesitueerde Grote Sint Jan in gebruik voor vieringen van de Parochie Hoensbroek.

De hoofdzakelijk in mergel opgetrokken laat-romaanse toren werd gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw. oorspronkelijk was de toren niet van buiten af toegankelijk. Het driebeukige, gotische schip en het koor werden gebouwd in de 15e eeuw. Begin 16e eeuw kreeg het middenschip zwaardere scheibogen en stenen gewelven, waardoor de lichtbeuken bovende gewelven kwamen te liggen. Nadat ook de zijbeuken waren verhoogd werd het hele schip onder één doorlopend zadeldak geplaatst. Het koor werd in de eerste helft van de 17e eeuw vergroot en verhoogd in baksteen. De sacristie aan de zuidzijde dateert uit 1725. Bij de restauratie in 1909-'10 door W. Sprenger heeft men de pseudobasilicale vorm hersteld en de zijbeuken voorzien van lezenaarsdaken. De laatste grote restauratie dateert uit 1990.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Oude PAROCHIEKERK. Toren XIII A, driebeukig schip XIV, koor XIII-XVII, sacristie 172. Op het kerkhof 21 grafkruisen, XVI-XVIII en 6 grafstenen. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van P. van Tier, 1414, diam. 99 cm en een klok van F.A. Gaulard, 1840, diam. 78 cm. Mechanisch torenuurwerk met elektrische opwinding.

Externe links

Afbeeldingen