Handelingen

Hengelo, Meijersweg 10 - Moeder Teresakerk (1998 - 2019)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Moeder Teresakerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hengelo
Plaats: Hengelo
Adres: Meijersweg 10
Postcode: 7553AZ
Jaar ingebruikname: 1998
Architect: Tuns en Horsting, Hengelo
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen


Geschiedenis

Deze kerk verving de drie inmiddels gesloopte R.K. kerken Sint Ludgerus, H. Pius X en Sint Willibrordus, in Hengelo-Zuid.

Architectonisch aardige moderne kerk, zonder toren. In deze kerk zijn diverse voorwerpen geplaatst, afkomstig uit bovengenoemde drie kerken, met name een zeer belangrijke serie Kruiswegstaties (schilderijen, totaal 16 panelen) die eerder in de H. Pius X hingen.

  • 2019 - Door brand verwoest in nacht zondag 7 op maandag 8 juli 2019.
  • 2019 - In de nacht van 7 op 8 juli is de Moeder Teresakerk (1998) aan de Meijersweg door brand verwoest. De brand was binnen enkele uren onder controle, maar volgens de brandweer moet de kerk als verloren worden beschouwd. Om het opnieuw oplaaien van het vuur zijn de instabiele muren met behulp van een kraan omver geduwd. De oorzaak van de brand is niet bekend. Er is geprobeerd zoveel mogelijk spullen uit de brandende kerk te redden. De klok is behouden en ondergebracht in een ander kerkgebouw. Met de verwoesting van de kerk ging ook het levenswerk van Willemien Bakkenes (75) en Arpad Szombathely (65) verloren. Arpad ontwierp het beeldmerk van de kerk en ook het doopvont. Beiden van Acrylaat. Ze zijn weggesmolten. Twee schilderijen van Willemien, De Hoogste frequentie en Engelenlicht, zijn verbrand. Het echtpaar is zeer ontdaan door deze gebeurtenis. De Moeder Teresakerk verving de inmiddels gesloopte St. Ludgerus, de H. Pius X en de St. Willibrorduskerk.
  • 2019 - In oktober 2019 zijn de resterende muren van de Moeder Teresakerk gesloopt.
  • 2020 - Als het aan de parochianen ligt verhuist de katholieke geloofsgemeenschap van de afgebrande Moeder Teresakerk naar de protestantse Bethelkerk aan het Berfloplein. Nieuwbouw op de oude locatie aan de Meijersweg duurt te lang. Vijf maanden na de fatale brand verkeren de parochianen van de Moeder Teresakerk nog steeds in onzekerheid over hoe het verder gaat met hun geloofsgemeenschap. Alle mogelijkheden zijn onderzocht. Twee opties zijn nog over: nieuwbouw aan de Meijersweg of overname van de Bethelkerk. De locatieraad en pastoraatsgroep polsten hoe de parochianen er zelf over denken. Volgens voorzitter Han Korf kiest ‘de overgrote meerderheid’ voor verhuizing naar de protestante kerk aan het Berfloplein.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Domus 4 Viscount orgel. Het B. Pels orgel uit 1965 is anno 2015 niet meer aanwezig.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur