Handelingen

Hengelo, Berfloplein 18 - Franciscuskerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Hengelo, Berfloplein 18 - Bethelkerk, voorheen Sionskerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscuskerk
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hengelo
Plaats: Hengelo
Adres: Berfloplein 18
Postcode: 7553JZ
Sonneveld-index: 10274
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Wouda, Sj.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren. Gebouwd als Gereformeerde Sionskerk in Hengelo-Zuid. Bij het Samen-op-Wegproces werd dit de centrale protestantse kerk in Hengelo-Zuid. De naam veranderde toen in Bethelkerk. De kerk is sinds 2018 niet meer in gebruik voor protestantse vieringen..

Orgel

Het orgel is gebouwd door Verschueren Orgelbouw in 1966 en staat momenteel (2019) te koop.

Recente geschiedenis

De Bethelkerk is vanaf (±) begin december 2019 op huurbasis in gebruik voor R.K. vieringen, ter vervanging van de in juli 2019 afgebrande en in oktober 2019 gesloopte Moeder Teresakerk. Misschien neemt de R.K. parochie van Hengelo t.z.t. de Bethelkerk over.

  • 2021 - De kerk wordt omgebouwd tot katholieke Franciscuskerk.
  • 2021 - Een kerk die wordt afgebroken of een bestemming krijgt als bedrijfsverzamelgebouw, het is geen bijzonderheid meer. Alleen daarom al is de start van de renovatie van de Heilige Franciscuskerk opmerkelijk.
  • 2021 - De renovatie van de H. Franciscuskerk is wel héél bijzonder want met de transformatie van een protestantse naar een R.K. kerk krijgt Hengelo er in feite een godshuis bij. De aanleiding van het feit dat er een nieuwe kerk komt is triest. De Moeder Theresiakerk brandde in 2019 tot de grond toe af. Dat was een ramp. De beide geloofsgemeenschappen houden al enige tijd hun vieringen in de voormalige Bethelkerk die de parochie heeft kunnen kopen. Het wordt straks een R.K. kerk. De kerk die in 1962/1963 is gebouwd, wordt komende tijd flink onder handen genomen. Te beginnen bij de klokkentoren. De hele klokkenstoel wordt uit de toren gehaald en gaat naar de Kon. Eijsbouts in Asten. In feite wordt de hele buitenkant van de kerk gerenoveerd. Het houtwerk wordt geschilderd, er komt een nieuw dak op de klokkentoren, het metsel- en voegwerk wordt gereinigd en hersteld. Bij de ingang komt een Mariakapel, onder de klokkentoren komt een kleinere Mariakapel. Er komt een nieuw altaar en nieuwe lezenaars. Aan de wanden komen de kruiswegstaties die vroeger in de Rafaëlkerk hingen. Het streven is om de kerk met Pasen volgend jaar (2022) in gebruik te nemen
  • (Bron:Contactbrief 145/2021)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur