Handelingen

Helmond, Veestraat - Heilig Hartkerk (1897 - 1952)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Helmond
Plaats: Helmond
Adres: Veestraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 07650
Jaar ingebruikname: 1897
Architect: Cuypers, P.J.H.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijk neogotisch kerkgebouw, met circa 80 meter hoge houten vieringtoren (de hoogste kerktoren in Helmond). De kerk was de tweede r.k. parochiekerk in Helmond en werd op slechts een steenworp afstand van de St. Lambertuskerk gebouwd. De bouw van de kerk was noodzakelijk geworden vanwege de snelle bevolkingsgroei en industrialisering in Helmond aan het einde van de negentiende eeuw.

De H. Hartkerk was een laat werk uit het oeuvre van dr. P.J.H. Cuypers (1827-1921). Het was een grote driebeukige neogotische kruisbasiliek met brede middenbeuk en smalle zijbeuken. Op de kruising stond een hoge houten vieringtoren die deels was opengewerkt. Ter weerszijden van het hoofdportaal aan de Veestraat stonden twee slanke ronde traptorentjes. De vensters waren grotendeels in tripletvorm uitgevoerd en bestonden uit smalle lancetten. Het interieur was geheel in schoonmetselwerk uitgevoerd en bevatte kruisribgewelven met grote overspanning over de hoofdbeuken. Het neogotische meubilair was afkomstig uit het atelier van Cuypers te Roermond.

De kerk werd buiten gebruik gesteld in 1955, toen de nieuwe H. Hartkerk van architect H.W. Valk aan de Binderseweg in gebruik werd genomen. De toren was in 1952 al gesloopt, omdat in het houtwerk boktor was aangetroffen. De kerk werd gesloopt in 1957. Enkele ramen, de biechtstoelen en de doopvont werden herplaatst in de nieuwe Heilig Hartkerk.

De Heilig Hartkerk was de eerste van een reeks monumentale kerkgebouwen van de architect Pierre Cuypers, die werden gesloopt. Gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw zouden nog vele andere Cuyperskerken volgen.

Ter plaatse verrees een filiaal van warenhuis V & D.

De eerste H. Hartkerk in de Veestraat, een prachtig gebouw naar ontwerp van de beroemde architect Cuypers, werd eind 1956, begin 1957 gesloopt. De toren verdween al in 1952, nadat in het hout boktor was geconstateerd. Hoewel die boktor door veel Helmonders als smoes werd gezien, werd de toren en enkele jaren later de kerk gesloopt. De parochianen van de H. Hartkerk konden toen al naar de nieuwe kerk aan de Bindersestraat achter de huizen met de namen “De Tien Geboden” en “De Vier Uitersten”. De eerste spade ging 17 oktober 1953 de grond in. Op 20 augustus 1955 kon de nieuwe kerk in gebruik worden genomen. Op die zaterdagavond trokken de parochianen van de kerk in de Veestraat naar die in de Bindersestraat.

Zowel deze Cuyperskerk als de H.W. Valkkerk waren vroege onderdelen van de sloopgolf van kerkgebouwen.

Afbeeldingen