Handelingen

Helmond, Molenstraat 74 - Kloosterkapel Clarissen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkapel Clarissen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Helmond
Plaats: Helmond
Adres: Molenstraat 74
Postcode: 5701KG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1904
Architect: Putten, J.W. van der
Huidige bestemming: museum
Monument status: Rijksmonument 513097

Geschiedenis

Neoromaanse kapel Clarissenklooster, met dakruiter. Buiten gebruik, nu ook draaiorgelmuseum.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KLOOSTER, gebouwd in 1904 voor de Zusters Clarissen. De architect was J.W. van der Putten. De stijl is Ambachtelijk-Traditioneel met neo-romaanse elementen.

Omschrijving

Het klooster is gebouwd in carrévorm en heeft twee en drie bouwlagen. Boven de gepleisterde plint bestaat de gevel uit bruine machinale baksteen, onder de gootlijst gemetseld met zigzagmotief.

De zadeldaken zijn gedekt met leien, deels zijn er platte daken.

Het tweelaagse bouwdeel heeft zeven getoogde vensters met afgeschuinde hardsteen dorpels. Links een paneeldeur met getoogd bovenlicht en een gevelsteen. De voorgevel wordt rechts afgesloten door de kloosterkapel van vier traveeën met puntgevel. Ook hier is een gevelsteen aangebracht. Het hogere dwars geplaatste zadeldak heeft leien dakbedekking, evenals een laag aanbouwtje onder lessenaardak rechts.

De rechtergevel bestaat uit een drielaags gedeelte onder plat dak.

Deze gevel is deels blind en heeft verder getoogde vierruits openslaande vensters. Langs de kapel en een deel van de verdere gevel loopt een overdekte bakstenen gang met rondboograampjes en een plat dak.

De linkergevel is tweelaags, met zadeldak en bevat tien vensterassen, met de kleine raampjes van de cellen der kloosterzusters. De achterzijde bestaat deels uit een vervolg van de linkergevel en deels uit een vervolg van de rechtergevel. Deze bouwdelen omvatten samen een kleine kloosterhof.

De eerdergenoemde kapel heeft een centrale brede deur met rondboog bovenlicht, die in een risalerend vlak is geplaatst met een kruis als bekroning. Aan weerszijden bevindt zich een rondboograam. In het zijgedeelte is een kleine paneeldeur met rondboogbovenlicht.

Deze deur geeft toegang tot de kloostergang. Deze wordt verlicht door kleine rondboograampjes en geventileerd door grote ronde gietijzeren luchtroosters. De zijgevel wordt gesteund door rechte steunberen tussen de rondboogvensters. Op het dak is een opengewerkte veelhoekige dakruiter met leien en sierkruis geplaatst. Een baksteen muurtje is vastgemetseld aan de kapel. Dit geeft toegang tot het kerkhof.

Het interieur van het klooster is zeer sober en vrijwel geheel gemoderniseerd in de jaren vijftig en zestig. De kapel met tongewelf heeft aan de zijde van het koor een venster, waardoor de slotzusters de mis konden bijwonen. De oorspronkelijke beschildering van muren en plafond is overgeschilderd. De glas-in-loodramen rechts en links beelden Jezus en Maria af. In het middelste glas-in-loodraam staat de tekst: Domus Dei Porta Coeli. De kapel bevat diverse eikenhouten heiligenbeelden, een driedelig Neogotisch eikenhouten altaar en een eenvoudig orgel op de galerij. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Het klooster zelf heeft een uiterst sober interieur met een binnenhof en een omlopende kloostergang. De zalen en kloostercellen zijn grotendeels intact gebleven en hebben deels houten vloeren en grenenhouten deuren uit de bouwtijd, alles typerend voor de soberheid van de orde.

Op het terrein zelf bevindt zich links een hoge muur afgedekt door pannen en hierin een ingang met getoogde poort. Links een bijgebouw, in baksteen onder mansardedak met leien dat dienst deed als washuis.

Waardering

Het voormalige klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de stichting van nieuwe vestigingen van orde en congregaties in de periode na 1853, het is van belang als laat voorbeeld van de aloude en pretentieloze kloostertypologie van de zusters Clarissen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor de kloosterbouw typerende combinatie van een voor slotklooster geëigende sobere bouwstijl met iets rijkere neo-romaanse vormentaal van de openbare kapel. Het is gaaf bewaard gebleven.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1904
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Architect: Putten, J.W. van der
  • Gevels en Materialen: Baksteen, keperfriezen.
  • Vensters en Deuren: Segmentbogen, draairamen. Spitsbogen, glas-in-lood (kapel).
  • Dak en Bedekking: Kapel: zadeldak, schubbenleien, klokketoren. Woongedeelte: plat dak.
  • Interieur: De kapel heeft een neogotisch interieur, met houten heiligenbeelden.
  • Bijzonderheden: Zusters Clarissen.

Externe links

Afbeeldingen