Handelingen

Hekendorp, Goejanverwelle 48 - God is Liefde

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: God is Liefde
Genootschap: PKN Hervormde gemeernte Ouderwater-Hekendorp
Provincie: Utrecht
Gemeente: Oudewater
Plaats: Hekendorp
Adres: Goejanverwelle 48
Postcode: 3467PP
Inventarisatienummer: 04062
Jaar ingebruikname: 1846
Architect: Quast, G. Schalij van der
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 14127


Geschiedenis

Kerkgebouw "God is Liefde" in Hekendorp dateert uit het jaar 1846. Ds. Steenhoff uit Oudewater legde in 1845 de eerste steen van het gebouw waarvan hij ooit beloofd had: "Er zal op Hekendorp eene kerk komen, al moet ik die uit eigen zak bouwen..." Aanvankelijk leek het gebouwtje op hoge en stevige grond te staan, maar in de loop van 150 jaar bleek dit, gezien de ernstige verzakkingen, een grote vergissing. Naast de verzakkingen had het gebouw bovendien veel last van houtworm. Er zou dus gerenoveerd moeten worden. Na de gebruikelijke problemen omtrent het bijeenbrengen van de hiervoor benodigde financiën, kon de restauratie uiteindelijk in 1990 van start gaan. De muren aan de achterzijde van het gebouw werden tientallen centimeters opgevijzeld. Daarna werden alle muren weer hersteld en werd (op de preekstoel na) al het houtwerk vervangen. Op 26 maart 1991 werd bovendien een klokkentoren geplaatst, waarna de kerk in hetzelfde jaar weer met vreugde en dankbaarheid in gebruik kon worden genomen. Tenslotte is de kerk in 1996 voorzien van een nieuw orgel, welke ook al jaren gewenst was. Al met al een fijne, compacte kerk waar de Hekendorpers met recht trots op mogen zijn. In 2003 is de kerk uitgebreid met kerkelijk centrum De Wingerd, welke zich achter de kerk langs de Hollandsche IJssel bevindt.

Bron: P.G. Knol, "Oudewater in Touw"; Uitgave: Heno, Oudewater,1999.

Monumentomschrijving Rijksdienst

ZAALKERKJE uit 1845 met veelhoekige sluiting en houten klokkentorentje met haan. Spitsboogvormige vensters met vorktandtracering en kleine roedenverdeling. Staafankers. Aan de voorgevel twee gebosseerde hoekpilasters. Inwendig: spitsboogvormig tongewelf; preekstoel, orgelkas en gedeelte der banken uit de bouwtijd. Mechanisch torenuurwerk, Fa. Korfhagen, 1910-1920.

Orgel

Het orgel is in 1996 gebouwd door de firma Ide Boogaard (Rijssen) met gebruikmaking van de oude orgelkas uit ca. 1845.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Fagot 8' bas - Hobo 8' discant.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Fluit 4' - Quintfluit 3' - Woudfluit 2'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaalkoppeling.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 74 mm. WK.

Externe link

Afbeeldingen