Handelingen

Hekelingen, Dorpsstraat 12 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde kerk
Genootschap: Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nissewaard
Plaats: Hekelingen
Adres: Dorpsstraat 12
Postcode: 3209AG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1851
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Zaalkerk uit 1851 met ingebouwde geveltoren op middenrisaliet. Inwendig gemoderniseerd.

Hoewel de huidige Dorpskerk van Hekelingen een eenvoudige 19de eeuwse zaalkerk is uit de ontwerpkamers van het toenmalig Ministerie van Waterstaat, gaan haar wortels veel verder terug in de tijd. De eerste kerk van Hekelingen werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van de Heer van Putten. Zij stond tot 1847 op de plek waar nu nog altijd de begraafplaats is, aan de Meeldijk. Weinig is van dit gebouw bekend. Er zijn ook geen afbeeldingen die de kerk betrouwbaar weergeven. Waarschijnlijk was het een eenbeukige gothische kerk. Berichten over het gebouw komen we alleen dan tegen, wanneer het onderhoud een grote zorg voor de gemeente is. En dat is het vaak. Hekelingen is, zoals alle dorpen op het eiland, de slag van de Elizabethsvloed nooit te boven gekomen. Het gebouw hangt soms als een molensteen aan de nek van de kerkrentmeesters. In de 18e eeuw worden bomen rondom de kerk gekweekt die, eenmaal volwassen, worden verkocht aan de bewoners van buitenplaatsen aan de Vecht en omgeving. Met dit geld knapt men de kerk op. Een andere vermelding is die uit de jaren van dominee Westhovius. Hij was jong predikant van Hekelingen en werd door Admiraal de Ruyter geroepen om als aalmoezenier mee te gaan op de schepen. In die hoedanigheid is hij aanwezig bij de dood van de admiraal. Uit een legaat ontvangt hij als dank voor zijn dienst een zilveren avondmaalsstel en een rijk geschrijnde kansel voor de kerk. Beide zijn echter in de nevelen van de tijd verdwenen.

In 1845 wordt het gebouw op last van de overheid vanwege bouwvalligheid gesloten. De nieuwe dijk langs het nabijgelegen Spui is juist gereed gekomen, zodat een polder is vrijgevallen aan de overzijde van de Dorpsstraat. De kerkelijke gemeente koopt deze grond en laat het huidige gebouw plaatsen. Alleen de luidklok uit de oude kerk gaat mee. Bij een restauratie hiervan in 1906, ontdekt men dat het de oudste ter plekke gegoten klok van Nederland is. "De oude Jan" wordt naar het Rijksmuseum gebracht, waar hij nog altijd te bezichtigen is. "De jonge Jan" geeft sinds 1906 elk half uur het verglijden van de tijd aan.

Mooi ligt de huidige kerk gericht op de Dorpsstraat. Het ranke torentje priemt boven het dorp en de grote rode beuken langs het toegangspad uit. Het gebouw nodigt op zondag en op woensdag de mensen om samen te komen rondom Woord en sacrament. De zaal is helder licht door de zes ramen en wekt dankzij de gestucte dorische zuilen de indruk hoog te zijn. Een fijne ruimte, ten dienste aan het leven met God die zelf het Leven is.


Orgel

Het orgel is in 1908 gebouwd door de firma A. Standaart (Rotterdam). In 2002 restaureert de firma H.B. Scheuerman & Zoon (Rotterdam) het. De frontpijpen worden dan vernieuwd en ook het pijpwerk van in totaal zes stemmen. Het orgel in de NH kerk is gerestaureerd en tijdens een muziekavond op 16 maart 2002 weer in gebruik genomen. De restauratie is in 2000 geleden begonnen en is uitgevoerd door de fa. Scheuerman uit Spijkenisse.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' (2002) - Holpijp 8' - Gamba 8' (C-H in Holpijp) - Voix céleste 8', vanaf c (2002) - Octaaf 4' (2002) - Fluit 4' (2002) - Octaaf 2' (2002) - Cornet 4' 4 sterk discant - (2002).
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.
  • Tremulant.

Pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 80 mm. WK.

Externe links

Afbeeldingen