Handelingen

Heinenoord, Kerkplein 12 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Heinenoord
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Heinenoord
Adres: Kerkplein 12
Postcode: 3274BL
Sonneveld-index: 02291
Jaar ingebruikname: 1450
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21350

Geschiedenis

Historische dorpskerk met scheve toren. Volgens de website van de kerkelijke gemeente is deze in gebruik genomen rond 1450: de oudste grafzerk dateert van 1453 en vanaf dat jaar zijn ook de namen van de voorgangers bekend.

Toren

De kerk is bekend om zijn scheve toren. Deze staat zelfs meer dan 6 graden schuin, dus schever dan de toren van Pisa. De huidige spits van de kerk is in 1772 geplaatst.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk met eenbeukig schip, overdekt door houten tongewelven met trekbalken, smaller driezijdig gesloten koor en verzakte toren met houten klokkenverdieping en naaldspits. Inventaris: preekstoel met doophek, herenbanken (XVII). Drie koperen kronen (XVII). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1855 gemaakt door N.A. Lohman voor de Hervormde Kerk te Oterdum. In 1974 gerestaureerd en geplaatst in Heinenoord. Tevens uitgebreid met een vrij Pedaal.

Orgel

In de Hervormde Kerk (het jutterskerkje) van Oterdum, gebouwd in 1830, werd op 13 mei 1855 een orgel in gebruik genomen gemaakt door G.W. Lohman met een bespeling door P. Oosterveld, organist in Appingedam. Het instrument had twee klavieren en aangehangen pedaal. Op het Bovenwerk was een plaats gereserveerd voor een Dulciaan 8'. Het kleine dorp moest echter verdwijnen ten gunste van het havengebied bij Delfzijl. De laatste kerkdienst had plaats op 7 september 1969. Het orgel werd door Flentrop gedemonteerd en na restauratie en uitbreiding geplaatst in Heinenoord. De kerk van Heinenoord werd tussen 1969 en 1974 geheel gerestaureerd. Hierbij werd het koor weer bij de kerk getrokken, dat tot die tijd was afgescheiden en gebruikt werd als kerkeraadskamer. Het oude orgel dat op de koorafsluiting was geplaatst had veel gebreken en werd in 1970 door de firma Slooff afgebroken. Het Lohman-orgel werd door Flentrop overgeplaatst inclusief de oude orgelgalerij uit Oterdum. De Dulciaan van het Bovenwerk werd geplaatst. Het is een kopie van de Dulciaan uit de Oude Kerk in Zoetermeer. Ook maakte Flentrop een vrij pedaal met vier stemmen in een aparte kas achter het orgel. Tenslotte werd een windmotor geplaatst. Het instrument was tot 1969 alleen te bespelen met behulp van een orgeltrapper. Het werk was in 1974 afgerond. Willem Hülsmann, adviseur bij de restauratie, bespeelde het orgel bij de ingebruikname.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur