Handelingen

Heerlen (Welten), Welterkerkstraat 3 - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Heerlen
Plaats: Heerlen
Adres: Welterkerkstraat 3
Postcode: 6419CR
Jaar ingebruikname: 1875, 1927
Architect: Oostwegel, L., Seelen, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

In etappes tot stand gekomen, interessante neoromaanse kerk met twee torens.

De St. Martinusparochie in het vroegere kerkdorp Welten, ten westen van Heerlen, gaat terug tot in de twaalfde eeuw. Van de middeleeuwse kerk is echter niets over.

In 1875 kwam naar een ontwerp van L. Oostwegel een kleine, neoromaanse kruiskerk tot stand. In 1897 verrees de westtoren onder leiding van architect J. Seelen. In 1925 moest de kerk vergroot worden. Dat gebeurde eveneens door architect Seelen. Het schip van de kerk werd gesloopt en dwars op de lengteas van dat voormalige schip verrees het nieuwe, huidige schip, en een zadeldaktoren naast de nieuwe voorgevel. De uitbreiding was uitwendig uitgevoerd in Kunrader steen. Zo ontstond in feite een hybride situatie, een dubbelkerk met een nieuw schip haaks op het oude schip, waarvan de beide afzonderlijke onderdelen duidelijk te herkennen zijn: de bakstenen delen dateren uit 1875-'97 en de Kunrader stenen delen uit 1925-'27.

Dergelijke hybride kerkgebouwen komen in Limburg vaker voor, al dan niet door uitbreidingen van bestaande middeleeuwse kerken. Zie bijvoorbeeld de parochiekerken van Oostrum en Margraten. Een voorbeeld van zo'n kerk buiten Limburg is die in Heerle (Noord-Brabant).

Het interieur van de kerk van Welten is voorzien van later aangebrachte muurschilderingen (1952) van E. Laudy en glas-in-loodramen van G. Mesterom, E. Laudy, G. Waterschoot van der Gracht en L. Reihs.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Verschueren in 1955.

  • Merkwaardig, dat deze kerk (nog) niet op een Monumentenlijst staat.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur