Handelingen

Heerlen, Meezenbroekerweg 116 - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Heerlen
Plaats: Heerlen (Schandelen)
Adres: Meezenbroekerweg 116
Postcode: 6412VM
Sonneveld-index: 12876
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Wielders, Jos.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 422862 (orgel)

Geschiedenis

Brede wandpijlerkerk in gotiserende vormen, met noordwesttoren, gebouwd in 1928 naar ontwerp van Jos. Wielders. Het schip wordt overdekt door spitstongewelven met steekkappen voor de ramen, die buiten met topgevels zijn opgehaald. Naar het koor toe coulisse-achtige versmalling van het middenschip. Dit is de centrale parochiekerk van het gebied vlak ten noorden van het centrum van Heerlen, na toevoeging van de opgeheven 3 parochies H.H. Martelaren van Gorcum, Heilige Geest en H. Drievuldigheid en sluiting en sloop van de 3 bijbehorende kerken.

Orgel

In 1830 schonk de familie Marchant et d'Ansembourg een orgel aan de parochiekerk van Gulpen. Het werd gebouwd door de gebroeders Schauten uit Jülich. Bijna een eeuw later, in 1928, werd het instrument overgebracht naar de nieuwe parochiekerk van Schandelen (bij Heerlen). De actie werd bij deze gelegenheid vervangen door een nieuw pneumatisch systeem. Het orgel is in 1968 gerestaureerd door Flentrop uit Zaandam. Tijdens deze restauratie werd de oorspronkelijke dispositie gereconstrueerd en werd een nieuwe mechanische actie geïnstalleerd. Hoewel een verlenging met een rugpositief (Rugwerk) werd overwogen, werd dit plan niet uitgevoerd. Adviseurs waren Hans van der Harst namens de KKOR (Katholieke Orgelcommissie) en dr. H.L. Oussoren en Cor Edskes namens Monumentenzorg (Erfgoedzorg). De restauratie werd eind mei 1968 voltooid.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. kerk H. Hart, VANWEGE het eenklaviersorgel met 10 registers, in 1830 gemaakt door de Gebr. Schauten uit Jüchen, Duitsland) voor de St. Petruskerk te Gulpen, in 1928 in Heerlen-Schandelen geplaatst. In 1968 gerestaureerd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur