Handelingen

Heerlen, Gasthuisstraat 2 - Kapel Savelbergklooster

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Savelbergklooster
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Heerlen
Plaats: Heerlen
Adres: Gasthuisstraat 2
Postcode: 6411KE
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1875
Architect: Kayser, J.
Huidige bestemming: museum
Monument status: Rijksmonument 512775

Geschiedenis

Neogotische kapel met dakruiter. In de jaren 1970 is het rijke neogotische interieur zwaar gemoderniseerd en versoberd. In ongeveer 2014 na restauratie ingericht als museum.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL van het Savelbergklooster van de orde Kleine Zusters van de Heilige Jozef, is gelegen naast het voormalige woonhuis (XVIII) van J. Savelberg, de stichter van de orde. De kapel is gebouwd in 1878-1879 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van Joh. Kayser (sr.) en is het vroegste voorbeeld van terracottagebruik in de Limburgse kerkebouw. UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn het volume loodrecht op de kapel, dat is verbouwd tot wooneenheden en de dagkapel, een volume van omstreeks 1980 van één laag tegen de linkerzijgevel van de kapel.

Omschrijving

De halfvrijstaande KAPEL heeft een L-vormige plattegrond, gelegen evenwijdig aan de straatrichting en een verzonken zadeldak met leien in kruisdekking en een dakruiter. De gevels hebben een optrek van baksteen in kruisverband met een gepleisterde plint. In de gevels bevinden zich spitsboogvormige vensters met gekleurd glas-in-lood. De VOORGEVEL heeft vijf verjongende steunberen en een doorlopende cordonlijst onder de kozijnen. De drie gotische glas-in-loodvensters bevinden zich in lijst van terracotta. Rechts ligt de entree met dubbele houten deur onder een natuursteen latei in een lijst met terracotta bovenlicht. De dubbele natuursteen zuiltjes worden bekroond door een topgeveltje (wimberg). Boven de topgevel bevindt zich een nis met beeld. Verder vier natuursteen treden. De LINKERZIJGEVEL heeft schouderstukken, een klein rond raampje en een ingemetseld zwart stenen kruis. Tegen deze gevel staat een volume gebouwd omstreeks 1980 in een bouwlaag. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam 36,5 cm.

De ACHTERGEVEL is witgeschilderd. De drie vensters hebben gedeeltelijk voorzetramen. Onder de goot bevinden zich een muizetand decoratie. Kapelgedeelte met nieuwe kozijnen in hout. Tegen de achtergevel staat de sacristie van één laag met platdak, waartegen klein volume van een laag.

Het INTERIEUR VAN DE KAPEL heeft de vorm van een zaalkerk met ranke driedelige zuilen met goudkleurig kapiteel met afbeeldingen van onder meer eikenbladeren en wijnranken. Verder rode kruisribgewelfen. Het oxaal heeft een balustrade met decoratief houtsnijwerk in gotische motieven. Onder het oxaal is rechts de entree naar de kapel en links de dichtgemaakte entree naar buiten. Het koor heeft een straalgewelf, rechts bevindt zich de toegang naar het huidige woongedeelte, waarboven een galerij met balustrade met decoratief houtsnijwerk in gotische motiefen. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de balustrades in houtsnijwerk.

Waardering

De kapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het bijzonder belang van de kapel voor de geschiedenis van de architectuur, met name in Limburg en voor het oeuvre van architect J. Kayser. Verder wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik van ondermeer terracotta en de ornamentiek. De kapel is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Heerlen. Verder is de kapel van algemeen belang wegens cultuurhistorische- en architectuurhistorische zeldzaamheid en de architectonische gaafheid van het exterieur.

Externe links

Afbeeldingen