Handelingen

Heerjansdam, Dorpsstraat 42a - Boomgaardkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Boomgaardkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zwijndrecht
Plaats: Heerjansdam
Adres: Dorpsstraat 42
Postcode: 2995XH
Inventarisatienummer: 02288
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Hupkes, H.W.M. en Asperen, W.C. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch interessante achthoekige moderne kerk. De Gereformeerde Kerk is in 1859 gebouwd en in 1954 gesloopt, nadat elders in de Dorpsstraat een nieuwe kerk gereed was gekomen. Gebleken is dat er vóór 1859 nog een oudere kerk is geweest. De eerste Gereformeerde Kerk is al in 1841 in gebruik genomen. Dit gebeurde ondanks de protesten van de Hervormde gemeente die vond dat het gebouw te dicht bij hun kerk stond. De kerk aan de Dorpsstraat kwam er toch. Op 8 juni 1858 werd ze door brand verwoest. Kort daarna werd op dezelfde plaats een nieuwe kerk gebouwd. Sinds 2010 heet deze kerk Boomgaardkerk.

Recente geschiedenis

De Boomgaardkerk is nu op zondagen in gebruik voor ochtend- en avondvieringen vieringen van de GKN (Gereformeerde Kerk Nederland). De zondagochtendvieringen van de PKN vinden plaats in de Dorpskerk. De Boomgaardkerk is op weekdagen wel in gebruik voor activiteiten van de PKN,

  • De GKN is een in 2009 opgericht kerkgenootschap van leden, die het niet (meer) eens zijn met het (te "moderne") beleid van de GKV (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt). De GKN bestaat uit ongeveer 15 streekgemeenten in het midden en (noord)oosten van Nederland. Niet te verwarren met de NGK (Nederlands Gereformeerde Kerk) !

Externe links

Afbeeldingen