Handelingen

Heerhugowaard, Middenweg 248 - Dionysius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dionysius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Dijk en Waard
Plaats: Heerhugowaard
Adres: Middenweg 248
Postcode: 1701GG
Sonneveld-index: 05599
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Lourijssen, A. en Stevens, B.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Moderne kerk. Verving een gesloopte neoromaanse kerk. Ruime zaalkerk op licht trapeziumvormig grondplan met een blokvormige, verhoogde westpartij. Typerend voorbeeld van r.-k. kerkbouw uit de jaren 1960 in een sobere modernistische trant, beïnvloed door de liturgische vernieuwingen rond het Tweede Vaticaans Concilie. Zowel architectonisch als qua detaillering (b.v. moderne glas-in-loodramen) is dit een alleszins interessant modern kerkgebouw. Bij het ingangsportaal, rechts van de voorgevel, bevindt zich een Mariakapel, die dagelijks open is, en waaruit door glazen wanden het interieur van de kerk goed kan worden gezien.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk werd gebouwd in 1963 door de architecten B.J.J.M. Stevens en A.L. Lourijsen, Haarlem. De eerste steen werd gelegd op 24 mei, de ingebruikname was op 22 december van dat jaar. De officiële inwijding volgde op 29 augustus 1964. Bouwpastoor was G.W. van Diest. De kerk die hiervoor werd afgebroken was een schepping van de architect A.C. Bleijs, gebouwd in 1869. Getuige een foto in Kalf bezat deze kerk een interessant romaniserend interieur.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1953 voor de St. Jan de Doperkerk in Utrecht. Sinds 1991, na sluiting van de kerk in Utrecht, staat het orgel in de St. Dionysiuskerk in Heerhugowaard. Het front van het oude orgel is ook nog aanwezig, en wordt gebruikt als opslagruimte.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur