Handelingen

Heerewaarden, Hogestraat 20 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Heerewaarden, Hogestraat 20 - Hervormde Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: Protestantse Tweestromengemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Heerewaarden
Adres: Hogestraat 20
Postcode: 6624BB
Sonneveld-index: 11647
Jaar ingebruikname: 1850
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21200 (inventaris); Gemeentelijk monument (kerkgebouw)


Geschiedenis

Verving kerk uit 1608. Bezienswaardig zijn Het Engelenkopje (bij het altaar), de houten borden met predikanten en het welbekende vissensymbool dat op de vloer in de tegels is verwerkt.

  • 2023 -Na onder andere kerken in Alem en Hurwenen staat nu ook de kerk aan de Hogestraat in Heerewaarden op de nominatie om een andere bestemming te krijgen. Het plaatselijke comité 'behoud de kerk' zet zich in om de kerk te behouden voor Heerewaarden en zijn inwoners. 'Heerewaardenaren; blijf helpen.' Tot eind van dit jaar wordt de kerk in Heerewaarden gebruikt door de Protestantse Tweestromengemeente; een gemeente die in januari 2018 ontstaan is door een fusie van de Protestantse Gemeente Rossum-Hurwenen met de Hervormde Gemeente Heerewaarden. Voor die fusie waren alle drie de kerken een zelfstandige gemeenschap. Drie kerken, drie gemeenschappen met een rijke geschiedenis.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. zaalkerk uit 1850, preekstoel met fraai Lodewijk XIV-snijwerk, afkomstig uit de Gasthuiskerk te Zaltbommel, en twee zerkfragmenten, 17e eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur