Handelingen

Heerenveen, Burgemeester Falkenaweg 12 - Kruiskerk (1921 - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Heerenveen
Plaats: Heerenveen
Adres: Burgemeester Falkenaweg 12
Postcode: 8443DE
Sonneveld-index: 00418
Jaar ingebruikname: 1921
Architect: Nauta, A.
Huidige bestemming: appartementen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Architectonisch belangrijk Gereformeerd kerkgebouw zonder toren. Gebouwd in 1921 als Gereformeerde Kerk naar een definitief ontwerp van A. Nauta en C. Draaisma, nadat aannemer H. Diepenbroek de eerste schetsen had geleverd. Het is een van de eerste kerken waarbij gewapend beton werd toegepast voor het opgaand muurwerk. De kerk is gebouwd op een T-vormig grondplan en heeft aan drie zijden galerijen. De ruimte is gedekt met houten, trapeziumvormige kappen. In de vensters is non-figuratief gekleurd glas aanwezig. Bij een renovatie in 1963 werden de oorspronkelijke kronen en armaturen verwijderd en verdwenen de kerkenraadsbanken en het doophek. Door het overschilderen van de kappen ging de oorspronkelijke beschildering hiervan verloren. De op onderdelen licht gewijzigde kansel bleef wel bewaard.

Buiten gebruik in juni 2012.

  • 2016 Staat te koop 1.680.000,-- euro k.k.
  • 2018 Aangekocht door organisatie Wonen. Wordt verbouwd tot woonhuis voor ouderen.
  • 2021 - De Kruiskerk in Heerenveen krijgt een nieuwe bestemming. In het pand komen twee woonhuizen met in totaal 48 appartementen voor ouderen met dementie.

In de media

  • Uit Friese Koerier, 1 juli 1959.

Vrijdagavond om 8 uur zal in de Geref. kerk alhier de overdracht plaatsvinden van het nieuwe orgel, dat de firma J. Reil te Heerde heeft gebouwd. Het is uiterlijk een fraai instrument, modern en strak van vorm. Ongeveer een jaar is men er aan bezig geweest. Het ontwerp voor het orgel is, voor wat de dispositie betreft, gemaakt door de organist der gemeente de heer R. Teule, het ontwerp voor de kast door de bouwer. Het oude orgel, gekocht in de tijd van de „goedkope markten" is gebleken niet veel zaaks te zijn. In de loop van de jaren is er heel wat geld aan restauratie besteed. Ongeveer vijf jaar geleden is er een orgelcommissie ingesteld en is men in de gemeente begonnen te sparen. De vrouwenvereniging hield een bazar, de jeugd hield regelmatig bij de uitgangen van de kerk deurcollecten, die jaarlijks ongeveer ƒ 2000.- opbrachten en er is een kwartjesfonds. Het een met het ander heeft een behoorlijk bedrag opgebracht. Dat was ook wel nodig, want het orgel kost ƒ 28.000.- nog vrij goedkoop, omdat enkele stemmen van het oude konden worden ingewerkt. Een geheel nieuw was wel op ƒ 50.000.- gekomen. Het is het grootste orgel uit de omtrek. Het bestaat uit drie delen (koppelingen): hoofdwerk-rugwerk, hoofdwerk-pedaal en rugwerk-pedaal, resp. met 10 8 en 5 stemmen. De dispositie ziet er als volgt uit: Hoofdwerk: Prestant 8, octaaf 4, quint 3, octaaf 2, mixtuur 3-4-5 sterk. Quintadeen 16, holpijp 8, open fluit 4, viola 8. Trompet 8. Rugwerk: Prestant 8, octaaf 4, scherp 3 sterk. Roerfluit 8, baarpijp 4, sesquialter 2 sterk, woudfluit 2, Dulciaan 8, tremulant. Pedaal: Octaafbas 8, koraalbas 4, Subbas 16, gedekt 8, Fagot 16. Het systeem is mechanisch, de luchttoevoer electrisch. Het kastwerk is geheel gesloten en gemaakt van abura-mahoniehout, gebeitst en gelakt; de speeltafel van eikenhout, de laden van eikenhout en mahonie. Het toezicht op de bouw werd uitgeoefend door de heren M. van den Oudenalder en R. Teule. De orgelcommissie zal het instrument dus vrijdagavond overdragen aan de kerkeraad in een feestelijk getinte samenkomst. Daarna is er een kort orgelconceert te geven door de gastorganist de heer Koos Bons uit Maassluis. De chr. oratoriumvereniging onder leiding van de heer Teule zal medewerken. Iedere orgelliefhebber kan van dit concert genieten: de bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur