Handelingen

Heemstede, Valkenburgerplein 20 - O.L. Vrouw Hemelvaart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Heemstede
Plaats: Heemstede
Adres: Valkenburgerplein 20
Postcode: 2103AR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Joseph Cuypers (1861 - 1949) & Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als tweede R.K. parochiekerk in Heemstede, in de gelijktijdig gebouwde, nieuwe middenstandswijk tussen Heemstede en De Glip.

Belangrijke interbellumkerk op sterk centraliserende plattegrond met toren en lage kruisingskoepel. Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp soberder, en lager, uitgevoerd.

In diverse architectonische opzichten vergelijkbaar met de R.K. Kerk O.L. Vrouw van Lourdes in Bergen op Zoom, ontworpen door dezelfde architecten. Als zodanig typerend in het late oeuvre van Joseph Cuypers (1861 - 1949) (i.s.m. zijn zoon Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982)) waarbij werd geëxperimenteerd met de kruising tussen de volkskerk en de centraalbouw.

  • 2018. De O.L. Vrouw Hemelvaartkerk zal op termijn worden afgestoten. Tijdstip nog niet bekend.
  • 2019. Door het Cuypersgenootschap is dit belangrijke kerkgebouw voorgedragen tot benoeming als Gemeentelijk monument.
  • 2019 In december 2018 ontstond er flinke commotie toen het parochiebestuur bekend maakte dat de OLV Hemelvaartkerk aan het Valkenbosplein op termijn gesloten zou worden voor de eredienst. Er was juist een actie gestart om geld in te zamelen voor herstel van het lood op het dak van een zijkapel dat een jaar eerder was gestolen. Twee maanden later kwam er gelukkig bericht van het bisdom dat het besluit ondoordacht was geweest. Het kerkgebouw is een schepping van Joseph Th. J. Cuypers (1861-1949) en zijn zoon Pierre(1891-1982) De discussie over mogelijke sluiting trok dan ook de aandacht van het Cuypersgenootschap. Dat liet de bouwhistoricus Gerrit Vermeer samen met Gert van Kleef eens goed naar dit bijna vergeten pareltje kijken. Dit resulteerde in mei j.l. in een 23 pagina’s tellende waardebepaling van het gebouw met als eindconclusie dat dit gebouw “ruimschoots in aanmerking komt om aangewezen te worden als gemeentelijk monument”. Het rapport Religieus Erfgoed en herbestemming is te lezen op de website van de Historische Vereniging:Heemstede. (bron:contactbrief)
  • 2021 Al enkele jaren is in Heemstede sprake van reductie aantal R.K. kerken van 2 naar 1. O.a. wegens monumentaliteit "wint" de neogotische St. Bavo het voorlopig van de O.L. Vrouw Hemelvaart..

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur