Handelingen

Haren, Oude Middelhorst 24 - Kerkboerderij

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkboerderij
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Haren-Onnen
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Haren
Adres: Oude Middelhorst 24
Postcode: 9751TK
Inventarisatienummer: 00890
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Delver, D. en J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Verbouwde boerderij. In 1951 kerk. Buiten gebruik ongeveer 2015.

  • 2019 - In Haren is de bouw begonnen van een nieuwe woning. De oude kerkboerderij wordt verbouwd, zodat straks 19 mensen met een verstandelijke, of lichamelijke beperking hier zelfstandig begeleid kunnen wonen. Zij verhuizen in de zomer van 2019 naar hun nieuwe appartement.

In de media

Uit
harendekrant.nl, 30 mei 2018

Verbouw Kerkboerderij vertraagd, maar zeker niet van de baan

De verbouw van de Kerkboerderij aan de Oude Middelhorst in Haren stond oorspronkelijk gepland voor 2017, maar is met een jaar vertraagd. Mede-ontwikkelaar Guus Driever (Driever Development) uit Haren zegt dat wat hem betreft deze zomer een begin wordt gemaakt met de werkzaamheden. Er worden negentien wooneenheden gerealiseerd voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

De woonvoorziening valt straks onder de Stichting Sprank uit Zwolle. Deze stichting is sterk geïnspireerd door het christelijk geloof. Slogan van de stichting is ‘Christenen in hart en zorg’. Op haar website zegt Sprank: “God houdt van ieder mens. Geloof je dat? Dat het Hem niets uitmaakt of je heel slim bent, of niet alles begrijpt? De mensen van Sprank geloven dat zeker. En daarom willen we iedere dag weer opnieuw de beste zorg verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking.” In Haren zijn alle wooneenheden inmiddels verzegd. Ontwikkelaar Guus Driever (Haren) werkt samen met collega’s Danny van Leeuwen en Dirk-Jan Bax. Driever verkoopt het gebouw aan een belegger, die het zal verhuren aan Stichting Sprank. De gemeente Haren heeft inmiddels ingestemd met een aanpassing van het bestemmingsplan. Driever: “We willen het gebouw iets vergroten en daarom was die aanpassing nodig.” Volgens Driever is de verkoop van het project aan een belegger ‘op een haar na’ rond. Hij wil de naam nog niet noemen.

In afwachting van de verbouwing wordt de boerderij al een tijd bewoond door iemand, die moet voorkomen dat het gebouw wordt gekraakt.

Gebouwomschrijving SKKN

De Kerkboerderij staat in Oosterhaar, het gebied ten oosten van Haren over het spoor. Gevestigd in een boerderij die in 1971 van de burgerlijke gemeente werd gehuurd, en deze is daarna voor het nieuwe gebruik aangepast. Architect was H. Grasman te Haren. De eerste dienst werd gehouden op 9 januari 1972, de officiele ingebruikname was op 25 maart 1972. In 1978 werd het gebouw eigendom van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Haren. Hierop werd de boerderij verbouwd, naar een ontwerp van architect J. Fontein te Haren. De vernieuwde kerkzaal werd op 17 december 1978 in gebruik genomen, de officiele opening was op 20 januari 1979. De keuken is verbouwd in 1994; de grote zaal of kerkzaal is in 1995 opnieuw geschilderd, in 1996 de achterzaal. In 1995 is ook de buitenkant geheel geschilderd. In de noordwesthoek van het pand is een "drukkerij" gevestigd (kopieermachine). De katheder (preekstoel), kaarsenstandaard en enkele andere houten zaken zijn gemaakt door de heer H. Sluurman te Haren. Het oorspronkelijke kleine orgel is in 1980 vervangen door een groter orgel. Het avondmaalsservies is in 1996 voor de Kerkboerderij geleverd door meubelmakerij Louis Meijer in Veenendaal.

Afbeeldingen