Handelingen

Hardinxveld (Boven), Jan Steenstraat 5 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hardinxveld-Giessendam
Plaats: Hardinxveld (Boven)
Adres: Jan Steenstraat 5
Postcode: 3372XH
Inventarisatienummer: 02267
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Penning, A., Sleeuwijk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met dakruiter, gebouwd ter vervanging van het zaalkerkje uit 1861 aan de Rivierdijk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2011.

De gereformeerde kerk in het Zuid-Hollandse Boven-Hardinxveld bestaat dinsdag precies 150 jaar. Op 16 augustus 1861 werd de gemeente geïnstitueerd. Haar eerste predikant was ds. O. Los, die de gemeente diende van 19 oktober 1864 tot 26 juni 1866. Jarenlang kwamen de gereformeerden samen in een kerkgebouw aan de Rivierdijk. De eerste steen hiervoor was al voor de officiële instituering gelegd: op 24 april 1861.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd, vanwege de „deplorabele” toestand waarin het bedehuis verkeerde, besloten een nieuwe kerk te bouwen. Deze zaalkerk, een ontwerp van ing. A. Penning, kwam te staan aan de Jan Steenstraat 5 – op een steenworp afstand van de oude kerk. Een van de predikanten die de gereformeerde kerk dienden, was ds. J.O. Mulder. Hij was de vader van de bekende organist Klaas Jan Mulder.

Ds. Mulder was van 1929 tot 1935 aan de gemeente verbonden. In laatstgenoemd jaar vertrok hij naar Langerak. Het in 1966 in gebruik genomen kerkorgel is gebouwd door de firma K. Blank & Zn. te Utrecht. Blank maakte gebruik van materiaal uit een (Schmidt)orgel.

De gereformeerde kerk te Boven-Hardinxveld telt op dit moment ongeveer 650 leden, van wie ongeveer 300 belijdende leden. Predikant is ds. S. Ris.

Orgel

Het orgel werd in 1966 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht), met gebruikmaking van een windlade en pijpwerk uit het orgel dat sinds 1924 in de oude Gereformeerde Kerk stond. Dit instrument werd oorspronkelijk in 1813 als huisorgel gemaakt door J.P. Schmidt (Gouda). In 1880 wordt het in 's-Hertogenbosch geplaatst. Acht jaar later verhuist het naar de gereformeerde kerk van Tilburg, tot de orgelbouwer Spiering (Dordrecht) het in 1924 in Boven-Hardinxveld plaatst. Adviseur bij de overplaatsing en ombouw door Blank in 1966 was de organist Jan Bonefaas (Gorinchem). In 2012 is het orgel gerestaureerd en uitgebreid door firma Van den Heuvel.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur