Handelingen

Haarlem, Professor Eykmanlaan 48 - Moeder van de Verlosserkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mater Salvatori
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Professor Eijkmanlaan 48
Postcode: 2035XB
Sonneveld-index: 05527
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Groot, J.G. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

In de uitbreidingswijk Schalkwijk in het zuidoosten van Haarlem.

Buitengewoon belangrijke moderne zaalkerk met schuin oplopend lessenaarsdak en een losstaande toren op een ruim voorplein, gebouwd naar ontwerp van J.G. de Groot. Geconsacreerd in 1966. De altaaruitbouw bestaat uit drie nissen halverwege de lage zijde. Het interieur bevat monumentale moderne glas-in-loodramen en een vrijstaand tabernakel, alle van de hand van de priester-kunstenaar Egbert Dekkers. Het grootste raam meet 26 bij 6 meter.

Orgel

In 1902 bouwde het Utrechtse orgelmakersbedrijf Maarschalkerweerd & Zoon een tweeklaviers orgel voor de in 1898 gebouwde Sint Jozefkerk in Breda. Oorspronkelijk zou het instrument 27 stemmen krijgen. Vermoedelijk zou het in twee kassen worden gebouwd. Mogelijk in afwachting van betere financiële tijden kreeg het orgel slechts 10 stemmen in één orgelkas: 6 stemmen op het hoofdwerk en 4 op het tweede manuaal. Omdat de zes pedaalregisters niet verwezenlijkt werden, werd de Bourdon 16' van het hoofdwerk als transmissie op het pedaal bespeelbaar gemaakt. In 1938 werd het orgel door orgelmaker Adema uit Amsterdam binnen de kerk verplaatst. Na sluiting van de Sint Jozefkerk in 1976 werd het Maarschalkerweerd-orgel in datzelfde jaar overgeplaatst naar de H. Moeder van de Verlosserkerk in Haarlem-Schalkwijk. In deze kerk, ontworpen door architect J.G. de Groot en in 1966 in gebruik genomen, werd het orgel aan de linkerzijde van het liturgisch centrum opgebouwd. Hierbij werd de dispositie uitgebreid met twee stemmen op het Récit en twee stemmen op het pedaal. Waarschijnlijk werd hierbij tevens de oorspronkelijk pneumatische tractuur geëlektrificeerd. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Hubert Schreurs van Adema's Kerkorgelbouw. Daarbij assisteerden veel vrijwilligers van het koor Cantate Domino en andere parochianen. In 1999 werd door de firma J.J. Elbertse uit Soest groot onderhoud uitgevoerd. In 2011 of 2012 isl het instrument opnieuw schoongemaakt.

  • 2018 Voornemen tot sluiting. Het Cuypersgenootschap beschouwt deze kerk als monumentwaardig en pleit voor aanwijzing als Gemeentelijk monument.
  • 2019 - Het college van burgemeester en wethouders besluit: De “Moeder van de Verlosserkerk” aan de Professor Eykmanlaan 48, op grond van de aanwezige architectuur- en hoge cultuurhistorische waarden, aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.
  • 2020 - Sloop geen optie meer voor Moeder van de Verlosserkerk in Haarlem-Schalkwijk: gemeente schuift bezwaren bisdom terzijde en geeft kerk monumentenstatus.

Ondanks de monumentenstatus zal het gebouw over enige tijd haar kerkelijke functie verliezen.

Een andere door J.G. de Groot ontworpen, en ook uiterst belangrijke, moderne kerk is de H. Pius X Kerk in Alkmaar.

Externe link

Afbeeldingen