Handelingen

Haarlem, Parklaan 34 - Evangelische Broedergemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelische Broedergemeente
Genootschap: Evangelische Broedergemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Parklaan 34
Postcode: 2011KV
Inventarisatienummer: 05485
Jaar ingebruikname: 1877
Architect: Arend, D.E.L. van den
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 355029


Geschiedenis

De zaalkerk van de Evangelische Broedergemeente of Hernhuttergemeenschap is in 1876 gebouwd naar ontwerp van D.E.L. van den Arend. De voorgevel is in eclectische stijl met rondboogvensters in zware omlijstingen en een gevelbekroning met kruisbloem. In het interieur zijn onder andere twee achtarmige bronzen kroonlijsters, oorspronkelijk bedoeld voor de gasverlichting. Evangelische Broedergemeente (EBG).

Kerkgebouw EBG Haarlem 2003.jpg

Sober interieur, met desondanks diverse interessante architectonische details. Orgel linksachter op galerij. In 2011 is het interieur van deze kerk opgeknapt.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Naar eclectisch ontwerp van D.E.L. van den Arend in 1876 gebouwde KERK voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen op hardstenen sokkel met, ter contrast, witgepleisterde en -gestucte onderdelen.

De recht afgesloten zaalkerk wordt overdekt door een pannen zadeldak dat aan de voorzijde aan het oog wordt onttrokken door de attieken te weerszijden van de ojiefvormig beëindigde middenpartij met fioelvormige bekroning. De verder met hoek- en middenpilasters en boogfriezen opgesmukte voorgevel bevat de hoofdingang in het midden, voorzien van dubbele paneeldeuren met driepasmotief, een gestucte boognis met de naam van de kerk - Evangelische Broedergemeente - in vergulde letters, en een geprofileerde omlijsting, alsmede drie rondboogvensters met oorspronkelijke onderverdeling en geprofileerde omlijsting met kapiteeltjes.

De linkerzijgevel bevat vier soortgelijke rondboogvensters en voorts twee steunberen. De gedeeltelijk door de belendende pastorie begrensde rechterzijgevel bezit in het vrijstaande gedeelte twee soortgelijke rondboogvensters. De door een punttop bekroonde achtergevel is, met uitzondering van het roosvenster in het midden, blind.

Inwendig wordt de witgestucte kerkruimte overdekt door een gedrukt tongewelf met roosvormig, koperkleurig ventilatierooster in het midden. Voorts resteert nog het - mogelijk pas in een later stadium witgeverfde - houten meubilair volgens oorspronkelijk bankenplan, alsmede de op een twee treden tellende verhoging staande preekstoel aan de koorzijde, en twee - oorspronkelijk voor gasverlichting bestemde - achtarmige bronzen kroonluchters, opgehangen aan de trekstangen, alle uit de bouwtijd.

De in het midden naar voren uitgebouwde gaanderij met balustrade en kroonlijst aan de portaalzijde bevat in de noordoosthoek een uit 1923 daterend door K.P. van Ingen gebouwd orgel van ondergeschikt belang.

Voor de bouwtijd karakteristiek kerkgebouw van eenvoudige eclectische architectuur met bijbehorend, voor de Evangelische Broedergemeente kenmerkend sober, in witte kleuren uitgevoerd, interieur, als zodanig van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur